Kayak Öğretmeni Burak Baysal, 13 senedir Çanakkale’de yaşıyor. Kış aylarında Sarıkamış’ta kayak öğretmenliği yapıyor.Çanakkale’de böyle bir kulüp kurmasının amacını, Çanakkaleli çocukları kış sporlarına ve doğa sporlarına alıştırmak olarak açıklıyor.

Kar Canavarı Kayak ve Doğa Sporları Spor Kulübü’nü fazla kar yağmayan bir şehirde açma fikri aklınıza nereden geldi?
Kayak sporunu Çanakkale’de başlatma gibi bir amacım var. Bunun için Kar Canavarı Kayak ve Doğa Sporları Spor Kulübü’nü kurduk. İlk ve ortaokul seviyesindeki çocukları, engellileri kışın kayak sporuna, yazın doğa sporlarına alıştırıp ülkemize başarılı sporcular kazandırmak amacı taşıyorum. Aileler Çanakkale’de kar olmuyor diye soğuk bakıyorlar. Aslında hiçbir alakası yok tamamen kilometre farkı var. Sarıkamış’taki bir çocuk hafta içi okula gidiyor, hafta sonu kayıyor.

Kayak sporuna nasıl başladınız?
6 yaşımdan beri kayak yapıyorum. 3 amcam ve 2 dayım kayak öğretmenliği yapıyor. Şuan bizim kulübümüzde öğretmenler kendileri de. Onların sayesinde başladım kayak sporuna ilgi duymaya. Bir çeşit ata sporum diyebiliriz.

Faaliyetleriniz neler olacak?
Snowboard öğretimi, kayak öğretimi, yazın tekerlekli kayak eğitimlerimiz olacak. Yazın kar yağmıyor diye kayak olmayacak diye bir şey yok. Tekerlekli kayaklarımız var, bunlarla eğitim yapıyoruz, kışın da normal federasyonun belirlediği yarışlara girip milli olma hakkı var. Kulübümüzde eğitimlerimiz Sarıkamış ve Uludağ’da yapılacak.

Kayak sporunda bireysel olarak yarışlara katılanların başarıları daha yüksek. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Çünkü bireysel spor olduğu için başarı daha yüksek. Bireysel spor kendi başarısını hemen gösterebilir ve çok da fazla emek harcamadan başarı elde edilebilecek bir spor.

Kayak maliyetli bir spor olarak görülüyor ve insanlar bu yüzden soğuk bakıyorlar ne düşünüyorsunuz, gerçekten öyle mi?
Evet, maliyetli bir spor. Eğer spor kulübüne başvurup da aileler bir takım şeyleri desteklerse, kayak malzemeleri ve diğer malzemeler sponsorluklarla, bakanlık ve federasyonla görüşme halinde olduğumuzdan sporcularımıza gerekli malzemeleri temin edebiliyoruz. Gerçekten bu sporu yapmak istiyorsanız biraz taşın altına elinizi koyacaksınız.

Ailelere önerileriniz var mı?
Ailelere şunu söyleyebilirim. Sadece kayak olarak konuşmamak lazım. En azından bir tane spor belirleyip çocuklarını o spora yönlendirsinler. Spor çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini destekliyor. Tabi ben kayak öğretmeni olduğum için de kayak sporunu tavsiye ediyorum.

Devletin sporculara desteği özellikle son zamanlarda iyice görülüyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Devlet, spora yönelip başarılı olanları desteklemek amacıyla güzel teşvikler yapıyor. Belli bir süre sonra ne ailelerin desteği, ne de kulübün desteğine ihtiyaç duyuyor sporcular. Milli sporcu olduktan sonra tüm maliyetler bakanlığa ait oluyor. İlk başta bu spora başlaması için tabiki aileler bir şeyler yapıyor , daha sonra devletin desteği başlıyor.

Sizler kulüp olarak ne gibi desteklemeler yapıyorsunuz sporcularınıza?
Ben federasyonla ve bakanlığımızla temas halinde olduğum için, sporcularımızın ihtiyaç duydukları spor malzemelerini temin ediyoruz. Böylece ailelerin üzerinden büyük maliyetlere ulaşan malzeme sorunu atılmış oluyor.

Kayak sporuna başlama yaşı nedir?
Normalde kayak sporuna başlama yaşı 3 olabilir ama ortalama 4-5 yaşlarında başlaması uygun oluyor.

Projeleriniz neler?
3 ayrı projemiz var. Engelli çocuklar için. İlk ve ortaokul seviyesindeki çocuklarımızı kayağa başlatmak için ve Sarıkamış’ı tanıtmak için. Çünkü burada da, Sarıkamış’ta da şehitlikler var. Kardeş şehir mantığıyla hareket edip, hem oradaki şehitliklerin gezilmesi hem de kayak sporunun yapılması için projelerimiz var. eğer bu projelerimiz onaylanırsa, herkesi ücretsiz olarak faydalandırmayı düşünüyoruz.

Sinem Tetik