Çanakkale'nin en önemli sorunlarından biri de otobüslerin güzergahlarının sık sık değişmesi ve bu konuda vatandaşların haberdar edilmemesi. Güzergahlardaki değişikliklerden haberi olmayan vatandaşlar, duraklarda boşu boşuna saatlerce otobüs bekliyor. Otobüs gelmeyince, belediyeyi aradıklarında da yeterince bilgi alamayan vatandaşlar mağdur oluyor.
 
Önemli günler, trafiğin yoğun olduğu zamanlar, festival zamanları veya yol çalışması dönemlerinde halk otobüslerinin güzergâhlarında değişiklikler oluyor. Çanakkale'nin bitmeyen trafiği, önemli günler ve yol çalışmaları nedeni ile değişen halk otobüsü güzergahlarından haberdar olmayan vatandaşlar çoğu kez durakta boş yere bekliyor.  Beklediği otobüsün durak bilgilendirme panosundaki durak sayısının hiç azalamadığını gören vatandaşlar, mağdur oluyor. Burada bekleyen vatandaşlar, otobüsün gelmediğini görünce, Çanakkale Belediyesi'nin 153 nolu telefon hattını arayan vatandaşlar, farklı bir numaraya yönlendiriliyor.  Verdikleri numarayı da açan olmayınca, vatandaşlar ortada kalıyor.
Aradıkları telefonlardan da bilgi alamayan yolcular, ortada kaldığını anlayınca ya taksiye biniyor ya da yürüyerek gideceği yere ulaşmaya çalışıyor. Şehir içinde otobüsü sıklıkla kullananlardan biri olan Saim Eroğlu, oluşan trafik yoğunluğundan dolayı güzergâhların değiştiğini halkın yeterince bilgilendirilmemesinden dolayı saatlerce otobüs beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. Durum böyle olunca saatlerce otobüs beklediğini vurgulayan Eroğlu, "Beklediğim ile kalıyorum. Yaşlıyım bir duraktan başka durağa giderken zaten zaman kaybediyorum. Tam bir eziyet o panoda kaç durak kaldığı yazıyor ama bu durak kapalıdır gibi yazsa halk rahat edecek ve ona göre davranacak. Otobüslerden hiç memnun değiliz" dedi. Bu tür aksaklıklar nedeni ile gidecekleri yere geç kaldıklarını belirtren Mehmet Yaşar Tunca ise, "Aşırı kuyruktan dolayı oluşan trafik nedeniyle herkes bu durumdan mağdur. İşe, eve gitmeye çalışan insanlar zor durumda kalıyor. Halk otobüslerinin belirli saatleri yok. Durak belli otobüs yok. Bunun bir çaresinin olması lazım. İnsanlara daha önce den bilgilendirmek gerekiyor ki insanlarda ona göre hareket etsin. Bazen de belediye araçları benim gibi 65 yaşındaki insanları duraklarda tek görünce durmayıp es geçiyorlar” şeklinde konuştu.
Yapılan kültürel etkinliklerin genellik saat 23.30–00.00 arasında bitmesinin de zaman zaman halk otobüslerinde sıkıntı yarattığını dile getiren öğrenci Defne Özmen ise, "Yapılan kültürel etkinliklere katıldığını ve konserler bittikten sonra eve gitmek için halk otobüslerini kullandığını belirten Defne Özmen de “Halk otobüsünü duraklarda bekliyorum ama duraklara gelmiyor ve bu durumdan dolayı evime gidemiyorum. Ben bir öğrenciyim taksiye para vermek zorunda kalıyorum. Bu durumda beni zorluyor. Belediye otobüsleri gelse böyle bir durumda kalmayacağım” dedi. Güzergâhların değişmesinden dolayı gideceği yere geç kaldığını belirten bir diğer vatandaş Eylül Aslan ise, “Güzergâhın değiştirilmesinden dolayı gideceğim yere çok geç kalıyorum. Bu durumdan dolayı da ailemde geç kaldığım için tedirgin oluyorlar. Çanakkale yaz aylarında oldukça sıcak ve güneşin altında saatlerce beklemekte gerçekten oldukça kötü” dedi.
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARA ÖN YARGI VAR
Ayrıca 65 yaş üstü vatandaşlar kendilerinin halk otobüslerine bedava binmesinden dolayı şoförler tarafından pek sevilmediklerini, bu durum nedeni ile durakta olmalarına rağmen zaman zaman alınmadan geçtiklerini ifade ettiler.

Damla Şener