MatiatTelkari gümüş dükkanın sahibi Emin Yıldırım gümüş takılar ve telkâri sanatı hakkında bilgiler verdi.  Emin Yıldırım Telkari’nin çok eski bir sanat olduğunu belirterek, “Telkariçok eski olup, millattan önce 3000'lere dayanmaktadır. Ortadoğu'da ortaya çıkmıştır. Dönem dönem geniş uygulama alanları bulmuştur. Orta çağda Barok dönemde 800'lerin sonu 900'lerin başı arasına Sicilya ve Venedik'te kullanılmıştır. Bir altın veya gümüş tel ya da levhadan, özel bir alet ile elde edilmiş tane veya kürelerden ibaret olan telkarideki aynı optik etki aynı kalınlıktaki 2 ya da daha fazla telin örülmesi ile elde edilebilir. Bu kürelerin sırasıyla kaynak ile örülmesine granülleşme denmektedir” bilgilerini paylaştı.
TELKARİ TAMAMEN EL EMEĞİ
“Telkâri, tamamen elde yapılan bir işlemdir” diyen Yıldırım, ”Bu amaçla teller kendilerinin etrafında oval, yuvarlak vb. şekiller oluşturularak sarılırlar. Biz gümüşleri Mardin Midyat’ta üretim atölyesinden alıyoruz.Telkâri işi,dünyanın en fazla ve en ince, sanatsal işlendiği yer Midyat’tır. Bu sanat Ortadoğu halklarından daha doğrusu Mezopotamya haklarından Süryanilere ait bir sanattır. 3 bin yıllık bir sanat olan Telkâri geçmişten günümüze kadar gelmiştir” dedi.
“TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANIINDA GÜMÜŞ ÜRÜNLERİ GELİYOR”
Yıldırım,”Türkiye’nin farklı yerlerinden gümüş ürünleri geliyor. Örneğin, Trabzon’un Kazaziyeişleme türünden ürünlerimizde var. Gümüş altından daha çok tercih ediliyor çünkü insanlar altını birikim yapıyorlar takı olarak görmüyorlar bu yüzden daha çok gümüş alıyorlar. Erkekler de gümüş takılara oldukça rağbet gösteriyor. Dükkanımıza kadın müşterilerden daha çok erkek müşteri geliyor. Telkari tekniği ile yapılan modellerimize sadece bakmak için gelenler bile bir şey satın almadan gitmiyorlar” şeklinde konuştu.
 
“DÜKKANIMIZDAKİ ÜRÜNLER HER YAŞA HİTAP EDİYOR”
Çanakkaleli vatandaşlarının MatiatTelkari Gümüş dükkanını tercih etmelerinin sebebinin Çanakkale’de hiçbir yerde bulunmayacak çeşitlilik dükkanında bulunduğunu söyleyen Emin Yıldırım, “ Ayrıca Telkâri işçiliğinin sadece bizim dükkanımızda olması da vatandaşların bize gelmesi için ayrı sebeplerden biri. Ürünlerimizin sıra dışı ,popüler  ve özgün modellerin bulunmasından dolayı buraya gelen müşteriler istediği her şeyi burada bulabiliyor. Ayrıca gümüş satan yerler belli bir yaşa hitap ediyor. Bu kitle de 15-30 yaş arası ama bizde orta yaş ve üzerine hitap ediyoruz. Dükkanımızda antik modeller, doğal taşlı modellerin olmasından dolayı belli bir yaş ve tarz sahibi insanlar ürünleri tercih ediyorlar. Gümüş fiyatları daha çok altından ucuz olduğu için tercih sebebi de oluyor. Altın ziynet eşyası olsa da yatırım olarak daha çok tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

Damla Şener