Yıkılmış ve terk edilmiş olmasından dolayı madde bağımlıların uğrak yeri haline geldi.  Vatandaşlar artık bu binaları pislik yuvası olarak nitelendiriliyor. Çevredeki esnaflar da yıllardır bu harabe binalardan şikayetçi.
 
Çanakkale şehir merkezinde ara sokaklarda çok sayıda yıkılmaya yüz tutmuş ve yıkılmış tarihi bina bulunuyor.  Kaderine terk edilen ve onarılmayan binalar pislik yuvasına dönüştü.  Zamanlar kötü niyetli kişilerin yuvası halilen de gelen bu binaların çevreyi de tehdit ediyor. Çevredeki vatandaşlar ve esnaflar binaların biran önce ya tamamen yıktırılması ya da onarılmasını istiyor.
 
Çanakkale’nin yerleşim yeri olarak en eski mahallesi Fevzipaşa olduğunu söyleyen esnaflardan Süleyman Ertuğrul, "Bu mahalle Çanakkale’nin en eski yerleşim merkezlerinden biri her yerde bu metruk binalardan var ve her geçen gün bu binaların yerine apartman yapıyorlar. Bu binaları genel olarak düşündüğümüzde şehrin dokusunu yaşatıyor ama zamanla o binalarda yıpranıyor ve bugünkü halini alıyor .Neredeyse yıkılmak üzere ve tehlike oluşturuyor. O binaların önünden sürekli insanlar geçiyor ya biri geçerken üstüne düşerse o zaman mı belediye önlem alacak. Artık modern bir zamandayız ve o binaların yıkılması ve yerine daha iyi binaların yapılması gerekiyor. Şehri gezmeye gelenler ise bu çirkin binaları gördükçe şehre gelmekten  vazgeçiyorlar. Eski ermeni kilisesinin yanında bulunan evler de aynı durum sözkonusu kimsesiz ve terk edildikleri için madde bağımlılarının uğrak noktası olmaya başladı ve hiç güvenilir değil. Daha önce burada Rum ve ermeni aileler kalmış. Eski zamanlardan kalma dükkanlarda var ama bunlar atıf olarak kalmış”diye konuştu.
Ufak bir fırtına da yada yağmurda metruk binaların yıkılacağını dile getiren Ahmet Peker ise “Evlerin önü koruma ile kapatılmamış ve insanlar oradan geçiyorlar ama her an o bina altında kalıp can verebilirler. Ne yazık ki ülkemizde biri öldükten sonra önlem alınıyor. O evlerin tamirat yapılması yada yıkılması gerekiyor. Belediyenin önlem alması gerekir aksi taktirde bir gün birinin başına bir şey geldikten sonra yapılacak hiçbir şeyin bir anlamı yok” dedi.
Elif Aslandaş da bu binalardan şikayetçi. Aslandaş, tarihi olarak önemli değerleri olabilir ama görüntü kirliliği olarak nitelendirerek, "Bu metruk  binalar tehlikede yaratıyor. Bu aralar oldukça çok deprem yaşıyorum bu binalar eski ve terk edilmiş olduklarından  küçük depremlerde de hemen yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya ben kendi adıma korkuyorum. Bu binalar yıkılıp daha modern ve daha güzel binalar yapılmalı." isteğinde bulundu.
 
Damla Şener
 


Kaynak: Haber Merkezi