Bir şehirde belediyenin çalışıp çalışmadığını öğrenmek istiyorsanız ilk etapta birkaç alana bakmanız yeterli.

Bir şehirde belediyenin çalışıp çalışmadığını öğrenmek istiyorsanız ilk etapta birkaç alana bakmanız yeterli. Bunların başında yeşil alanın bakımlılığı, cadde ve sokaklarda çöp olup olmadığı, binaların kendisine ait otoparklarının olması ve en önemlisi yolların ve kaldırımların düzgün olup olmadığı geliyor.
İşte bu kriterleri Çanakkale’ye uyarladığımızda Çanakkale Belediyesi’nin çalışıp çalışmadığını değerlendirebiliriz, dışarından gelen biri gözü ile. Bu kriterleri düşünerek dolaştım ve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Yeşil alandan başlayalım. Park ve bahçeler, orta refüjlerdeki yeşil alanlar da dahil olmak üzere hepsi çok bakımsız. Sulanmadığı için sararmış solmuş halde. Bazı yerlerde sulama sistemi kurulmuş ama fıskiyelerin yerleri değiştirilmediği için suyun gittiği yerler yeşil diğer yerler sararmış. Park bahçeler ekibi Çanakkale’de düzgün çalışmıyor hatta suyun yerini bile değiştirmiyorlar.
Gelelim çöp kısmına. Çanakkale genel olarak çok kirli. Cadde ve sokaklar çöplerle dolu. Her yer toz duman. Çanakkale rüzgar alan bir yer bu yüzden ana caddeler sık sık yıkanmalı. Bu yapılmadığı için tuz duman içinde kalıyorsunuz. Başka şehirlerde sık sık su ile ana caddeler baştan sona kadar yıkanıyor. Çanakkale bu konuda bir çalışma yok. Sadece 18 Mart törenlerinde yapılıyor.
Sırada yollar ve kaldırımlar var. Çanakkale’de en büyük sorun da bu. Cadde ve mahalle arasındaki ana yollar resmen delik deşik durumda.
Yeni yaptığı yollar bile öyle. Bu yolları asfaltlayan ekip logar kapaklarının nasıl yapıldığını bile bilmiyor. Ya çok çukur bırakıyor ya da çok yüksekte bırakıyor. Buda yoldan geçen araçlara zarar veriyor. Nasıl yapıldığını bilmiyorsanız Youtube’ye girin orada nasıl yapıldığın öğretiyorlar.
Truva caddesindeki yolun birçok bölümü çökmüş. Su birikiyor. Ama burada bir çalışma yapılmıyor. Israrla olduğu gibi bırakılıyor. Havalar ısındı artık turistler de geliyor, trafik de akaryakıttaki artıştan dolayı azalmışken bakım çalışmalarına başlanmalı. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Çanakkale’ye bunlar yakışmıyor.
Bu güzelim şehre yazık etmeyin…