Çanakkale Belediyesi Barbaros mahallesi Barbaros Ata’m kreş arkasında bir pazar yeri kuruldu. Burada üretici direk tüketici ile buluşturuluyor. Durum böyle alınca, tüketicinin aklına ilk ürünlerin ind

Çanakkale Belediyesi Barbaros mahallesi Barbaros Ata’m kreş arkasında bir pazar yeri kuruldu. Burada üretici direk tüketici ile buluşturuluyor. Durum böyle alınca, tüketicinin aklına ilk ürünlerin indirimi geliyor.
Normal şartlar altında da durum böyle olması gerekiyor. Çünkü üreticiler, direk mallarını tarladan alıp burada satışa sünüyor. 
Normal şartlar altında pazarlardaki bir ürün, üretici tarlasından topluyor. Simsarlar gelip ürünü ucuza alıyor. Sonra onun üzerine ulaşım masrafı, karını koyup hale getiriyor. Halci burada dükkan ve diğer giderlerini ve karını koyup pazarcıya satıyor. Pazarcı da pazardaki yer masrafını, kendi işçiliğini ve karını da koyup tüketiciye ulaştırıyor.
Bu iki yönetimi değerlendirdiğimizde üretici ile tüketiciyi direk buluşturan pazarın çok çok daha ucuz olması gerekiyor.
İşte o olmadı, hatta daha palı satılıyor.
Bu söylediklerimi ezberden veya başkalarından duyarak yazmıyorum. Bizzat gittim gördüm inceledim. Önce Cuma pazarına gittim, araştırdım. Sonra Cumartesi günü yeni açılan ve tüketici ile üreticiyi buluşturan pazara gittim baktım. Son olarak da Pazar günü kurulan pazar pazarına gittim.
Her üç pazardaki fiyatları değerlendirdiğimde, yeni kurulan ve üretici ile tüketiciyi buluşturan pazardaki ürünlerin fiyatlarının çok daha pahalı olduğunu gördüm. Neredeyse aradaki fark yüzde 30’ları buluyor.
Peki söyleyin bunun mantığını. Neden bu kadar pahalı olabilir. Bildiğim kadarıyla buradaki esnaflar yer parasını da ödemeyecek.  O zaman niye pahalı satıyorsunuz.
Daha ucuz satarsanız insanlar buraya gelir. Daha çok buradan alışveriş yapar. Bu fiyatlarla satarsanız, kimse gelmez. Yine insanlar ya pazardan alır ya da gider marketlerden.
Bakın yol kenarındaki satıcılar da aynı hatayı yapıyor. Adam tarlası yol kenarında oradan koparıyor, yol kenarında kurduğu tezgahta satıyor. Çok güzel bir uygulama. Taze ürünleri oradan geçen araçlar duruyor ve satın almak istiyor. Ama almıyor. Neden? Çünkü çok pahallı.
Ya gelen simsarlara veya aracı kişiler 1 TL’ye verdiğiniz ürünü, yol kenarında 2 TL’ye veya 3 TL’ye satın. Yok onlar 5-8 TL arasında satıyorlar.
Sonra çıkıp ağlıyor çiftçiler, “bizim ürünlerimiz ucuza gidiyor ve kazancımız olmuyor” diye.
Olmaz tabi. Siz bu kafayla giderseniz siz çalışırsınız, kazancını aracı kurumlar alır siz de hep ağlarsınız.