Çanakkale Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, 34. Ahilik haftası nedeniyle tören düzenledi.  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan,  yılın ahilerinin seçildiğini ifade ederek ahilerin ilçelerde iş yerlerine gidip tebrik ederek hediyelerini vereceklerini belirtti.

Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olarak ifade ediliyor.  Ahilik kurumu, Osmanlılar döneminde lonca, gedik kuruluşları olarak devam etmiş; Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte de esnaf teşkilatlarımız, yasal düzenlemelerle çalışmalarına devam etmiştir.  Bugün Esnafın ve çalışanlarının hakları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır.  Ahilik kurumunun yeni nesillere aktararak öğretmek amacıyla daha önce sadece Kırşehir’de düzenlenen Ahilik Bayramı'nın ülke geneline yayılması ve “Ahilik Kültürü Haftası” adı altında kutlanması amacıyla 1988 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Yönetmelik esas alınarak 15 yıldır kutlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı. Öte yandan Bu yıl gerçekleşen Ahilik Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulu Toplantısında 34. Ahilik Haftası Kutlamalarının tarihi 13-19 Eylül olarak belirlendi. 
Ahilik haftası kapsamında Çanakkale Esnaf Odaları Birliği tarafından 'Ahilik' haftası nedeniyle Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk sunma töreni yapıldı.
Törene Vali Yardımcısı Hakan Uzun, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet İbrahim Ejder, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal ve oda başkanları ile esnaf katıldı.
Cumhuriyet meydanındaki programda Esnaf ve Sanatkarlar Odası Çelengi, Ticaret ve Sanayi Odası Çelengi, 8. Bölge Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefaret Kooperatifleri Bölge Birliği Çelenginin Atatürk anıtına sunulmasının ardından tören, saygı duruşu İstiklal marşının okunması ile devam etti.
YILIN AHİLERİ SEÇİLDİ
Günümüzde, esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumların Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta olduğunu ve insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem verdiği ifade eden  Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, ‘’Bu yıl aslında Türkiye genelinde ahilik yılı ilan edildi. Biz Çanakkale’de 25 yıldır çok düzenli bir şekilde geniş etkinliklerle ahilik haftamızı kutluyoruz. Ancak geçen yıl özellikle kapanmadan dolayı geçen yıl ki ahilik haftamızı kutlayamadık. Bu yıl da Ticaret Bakanlığının önerisi;  illerdeki duruma göre.  İl Kutlama Komitesine verilen yetki çerçevesinde biz sınırlı sayıda özellikle PCR testlerinden tutun aşı konusuna bunu gündeme getirerek, biz cumhuriyet meydanında çelenk sunma töreni ile birlikte il kutlama komitesi karar verdi. Birazdan sayın valimizle birlikte esnaf ziyaretine gideceğiz. Yılın ahileri seçildi. Onların da ilçelerde iş yerlerine giderek, onları tebrik edeceğiz, hediyelerini vereceğiz. İnşallah sağlık sıhhat içerisinde gelecek yıl çok geniş etkinliklerle normal bir şekilde pandemiden de kurtulabilme imkanı dahilinde güzel etkinlikler yapmak istiyoruz. Programımız çok zengin çok genişti ama mecburiyetten bütün her yerde uygulanan kurallara ilk önce bizim uymamız lazım. Esnaf ve sanatkar bu zorlu süreçte çok zorlu süreçler yaşadı, işyerlerimiz kapandı. Biz bu yıl kutlama komitesinin aldığı karar doğrultusunda net ve kısa bir şekilde kutladık ahilik haftamızı.  Ama tekrardan esnaf ziyaretlerimizle kutlamaya devam edeceğiz’’ dedi.
Başkan Özcan’ın konuşmalarının ardından Cumhuriyet Meydanındaki tören son bulurken ahilik haftası etkinlikleri Valilik ziyareti ve birkaç esnaf ziyareti ile devam edecek.
Mine Yel