Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vatandaşları koronavirüs hakkında bilgilendirmeye devam ederken aşının öneminden bahsetti. Şener, ’’Aşı kesinlikle virüs yayılımına önlüyor! Hem kendinizi hem de çevrenizi korunmak için aşınızı olun’’ diyerek uyarılarını yineledi.
Koronavirüsle mücadele sürerken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden tayin olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener koronavirüsle ilgili hem dünyadan hem de ülkemizden önemli açıklamalarda bulundu.
 ‘’ABD’DE AŞI SAYESİNDE 70BİN ÖLÜM İLE ATLATILDI’’
Şener, ‘’Modern Aşı çağının bir kahramanı Maurice Hilleman kendisi 40’dan fazla aşıda imzası olan bir hekim… 1957 Asya İnfluenza ( Hong Kong) salgını sırasında “4 ayda” aşıyı geliştirmesi ile ünlü… ABD’de uzun yıllar bir kahraman gibi anıldı…çünkü bu sayede “Asya gribi” tüm dünyada 2 milyon ölüme sebep olurken…ABD’de aşı sayesinde 70bin ölüm ile atlatıldı… Bulduğu önemli iki tesbit vardı ki Birisi bugüne örnek olur diye paylaşıyorum…  İnfluenza’da antijenin şift ve drifti tanımladı…virüsün değişimini… İspanyol  1918 gribini sağ atlatanlarında bu (Hong Kong) yeni virüs ile hastalanıp enfekte olduklarını gösterdi… Solunum yolu virüslerinde ( covid 19 dahil) hastalığı atlatsanız bile nAb yanıtı tam oluşmaz ve uzun süre kalmaz( 1-3 ay) Aşınızı olun… Bağışıklık tabii önemli ama çokta bel bağlamayın derim. Hayat her şeyi deneyimleyecek kadar uzun sürmüyor. Başkalarının deneyimlerinden faydalanmak lazım’’ dedi.
‘’RUHSATLI BİR ÜRÜNÜ KÖTÜLEYENLERE YAPTIRIMLAR GELEBİLİR’’
Son günlerde ölüm sayıları 200 kişinin üzerinde seyrediyor. Ölümlerin artışını değerlendiren Şener, çünkü Delta varyant baskın ve Aşısızlarda ağır seyrediyor. Eğitimci ve sağlık çalışanlarının aşılanması şart. PCR testi için hastaneye gitmek riskli çünkü sonuçta buradan da enfeksiyon kapabilirsiniz ve sürdürülebilir bir şey değil o yüzden en iyisi Aşıyı olmak. Aşı tereddütünü oluşturmak için kasıtlı paylaşımlar yapanlar sıradan vatandaşın kafasını karıştırıyor… Ben aşı olmayan herkesin aşı karşıtı olmadığını biliyorum… Eylülde aşı ruhsat alınca durum değişir; çünkü ruhsatlı bir ürünü kötüleyenlere yaptırımlar gelebilir. Üçüncü/ dördüncü doz gerekli mi? Aşılarda oluşan antikorlar zamanla kaybolur… Ama herkese gereklilik farklıdır… ABD, İngiltere, İsrail 3. Dozu belli gruplara önerdi… 6-8. Ay sonra tüm kişilere gerekebilir. Salgın aktif devam ederken sonrası belirli değil’’ dedi.
KAPALI ALAN ÖNLEMLERİ
Sorular üzerine konuşan Alper Şener, ‘’Kapalı alanda covid 19 bulaşını azaltmak için önlemler? Özellikle okullar için. Temiz hava sirkülasyonu - pencere açmak yada kapalı sistemlerde aralıklı temiz hava… HEPA filtreli taşınabilir hava temizleyiciler. UVGI -kapalı havalandırma sistemlerine uygulanabilir. CO2 sensörleri ile yeterince havalanmış alanın denetimi oda da 800ppm altında olmalı çünkü bu oranın üstünde bulaş daha yüksek’’ dedi.
‘’PCR SONUÇ BEKLEME DURUMUNU DA ORTADAN KALDIRACAKTIR’’
Şener, ‘’Yine Covid 19 PCR yalanları başlamış. Tıpta bir testte iki türlü performansa bakılır; Analitik performans- diğer virüslerden ayırt etme becerisidir… Onay almış Covid 19 PCR testlerinde %100’dür( 500 - 5000 kopya/mL). Klinik performans - tanı koyma veya tanıyı destekleme becerisidir… Onay almış Covid 19 PCR testlerinde bu %80-90 arasında değişir. Tarama ve tanı testi stratejisi genelde tıpta farklıdır… örn. Efor testi tarama- anjiyo tanıyı kesinleştirmek için yapılır. Burada ki sıkıntı Covid 19 PCR testlerinin hem tarama hem de doğrulama olarak yapılması. Yapılması gereken ( kişisel görüşüm) covid 19 antijen testlerinin tarama- PCR’ın doğrulamaya kaydırılmasıdır. Bu antijen testleri hasta başı, hızlı sonuç verdiği için PCR sonuç bekleme durumunu da ortadan kaldıracaktır’’ dedi.
‘’GRİPTE 2 YILDIR GÖRMEDİĞİMİZ BİR KIPIRDANMA VAR’’
Covid 19 ne zaman biteceği hakkında yöneltilen sorulara yanıt veren Şener,’’ Endemik olması lazım… Yani tıpkı, domuz/ kuş gribi gibi diğer ILI ( Influenza Like Ilness) grubuna dahil olmalı… Şimdi… İlk defa bu sezon 2 yıldır ortada olmayan gribi dört gözle bekliyoruz… Çünkü eğer grip görmeye başlarsak (ihtimal ki) korona yerleşik - mevsimsel hale gelecektir… DSÖ verilerine göre gripte 2 yıldır görmediğimiz bir kıpırdanma var… Bu iyi haber olabilir’’ ifadelerinde bulundu.
‘’AŞI KESİNLİKLE VİRÜS YAYILIMINA ÖNLÜYOR!’’
Aşı olanlarda enfekte olduğunda en az aşısızlar kadar virüsü yayar iddiasının da yanlış olduğu gösterildiğini söyleyen Şener, ‘’Aşı olmuş enfekte olanlar. Yeni aşı olmuş - 14 günden az geçmiş enfekte olanlar. Aşısız enfekte olanlar Arada dağlar kadar fark var… Aşı kesinlikle virüs yayılımına önlüyor! Hem kendinizi  hem de çevrenizi korunmak için Aşınızı olun’’ şeklinde konuştu.
‘’HEKİMLER ÖZEL SEKTÖRE GEÇİYORLAR’’
 ‘’Hekimlerin ciddi bir bölümü kamudan ayrılmak yolunda ilerliyor… Sessiz sedasız. Korona yoğunluğu diyebilirsiniz. Ücret yetersizliği diyebilirsiniz… Hekime/ sağlık çalışanına şiddet diyebilirsiniz. hepsi etken olabilir ama Nedeni aslında çok basit… Meksika açmazı (Mexican standoff) olaya karışan hiçbir tarafın kazançlı çıkamayacağı içinden çıkılmaz durum Kamu sağlık sistemi- Hekim- Hasta ilişkisinde kimse kimseden memnun değil… Bu açmazdan çıkmak içinde hekimler özel sektöre geçiyorlar… Kamu sağlık sistemi ile hasta baş başa kalınca, sorunun ciddiyeti anlaşılacak’’ dedi.
’’GEBE VE KORONA ARTIYOR’’
‘’Gebe ve Korona artıyor…ve Ağır seyrediyor Lütfen Aşınızı olun’’ diyen Şener, ‘’Sorular üzerine CDC çalışması verisi; 2,456 gebe yüksek gelişmişlik ölçeğinde ülkelerde kendiliğinden düşük ihtimali yüzde 11-16. mRNA aşısı olanlarda bu oranda artış bulunmadı yüzde 14.1. Kadın doğumcu meslektaşlarımızın bilgisine’’ dedi.
YENİ VARYANT C1.2
Sorular üzerine kişisel görüşünü aktaran Şener, yeni varyant C1.2 hakkında, ‘’Tüm genomda oluşan değişim yaklaşık 38. Spike değişimi 10-15 arasında Çıktığı yer Güney Afrika. Sonuç; Delta ile kıyaslandığında Aşıdan kaçma potansiyeli var ama henüz daha net değil. Neden Afrika, Aşılanma oranı çok düşük olduğu için’’ dedi.
DOKTORUMSULARA TEPKİ GÖSTERDİ
Burundan alınan sürüntü ile PCR testinde kullanılan pamuklu çubuk ile epifiz bezinin uyarıldığını iddia eden “doktorumsu”lar şu görselde bunun nasıl olduğunu anlatabilir ise memnun oluruz’’ diyerek tepki gösterdi.
‘’Bunların vallahi doktor olduğuna şüpheliyim’’ diyen Şener, ‘’16 üstü Ruhsat almış…Ticari adı verilmiş Comirnaty…Aşıdan ne istiyorsunuz…şerh dediğiniz şeyde 12-15 yaş arasında acil kullanım onayı. Şimdi beklediğim şey Aşının ticari adında gizli bir şifre… Cominarty…komünist(com)…art(sanatsal)…y(youth) gençlik yaratmak için aşı…vallahi deli bunlar!’’ dedi.
‘’DANİMARKA’DA ÇİFT DOZ AŞILANMA % 71’’
Şener, ‘’İstenilince olabiliyor demek ki Danimarka Delta varyantı gölgesinde başardı. 10 eylülde tüm kısıtlamaları kaldırıyor… Çift doz aşılanma oranı % 71’’ bilgisini verdi.
Sorular üzerine konuşan Şener, “Neden Aşı olmayanlara bu kadar ilgi var? “ Yoldan geçiyorsunuz birisi çatıya çıkmış atacağım kendimi diyor Ne dersiniz? “Yapma, çok tehlikeli ölürsün, sakat kalırsın, çoluk- çocuğun perişan olur… Gel in aşağıya sorunu çözelim” demez misiniz?’’ diye anlattı.
“ÖLÜM EŞİĞİ DENEYİMİ”
Şener,  “Ölüm eşiği deneyimi” sonrası hemen herkes aynı hisse kapılır. Büyük mutluluk ve yaşama daha bir bağlı olmak diyoruz… Korona yoğun bakımdan çıkan her hastanın yüzünde bu anlamsız gülümsemeyi görüyoruz… Bunu deneyimlenmek istemiyorsanız… Aşınızı olun…’’ uyarısı yaptı.
CDC verisi ABD…Mayıs 2021…“Vaccine breaktrough” Aşılanmaya rağmen enfeksiyon etkin iki doz aşıdan 14 gün sonra görülen korona enfeksiyonu… 101 milyon aşılıda 10,262 korona enfeksiyonu… % 27’si (2,725) asemptomatik, % 10 (995)hastaneye yatış, % 2 ölüm ( 160)…CDC güncellemesi ve öneriler Ağustos 2021… Aşılı korona ölüm oranı %0,0058 Aşılı korona hastaneye yatış oranı %0,25*Aşılı ve korona hastası ile yakın ( kapalı alanda, maskesiz) temaslılara 3-5 gün içinde pcr testi ve 14 gün boyunca kapalı alanda maske takması önerilir. Sonuç - Aşılar etkin koruma sağlıyor… Aşısızlar virüs yayılımında en önemli etken’’ dedi.
‘’AŞI TEREDDÜDÜNÜ KÖRÜKLEYENLERE İNANMAYIN’’
İngiltere aşı verisi hakkında konuşan Şener, ‘’yaklaşık 30 milyon - Astra Zeneca…19.6milyon - Biontech…9.5milyon - Covid 19 hastaları…1.8 milyon Tüm pıhtılaşma olayları açık ara korona hastalarında daha sık yaklaşık 2-8 kat… Hani şu hep aşı karşıtlarının yakın eş, dost ve akrabalarında ortaya çıkan kalp krizi ise…korona hastalarında yaklaşık 2-4 kat (aşı grubuna göre) daha sık… Aşı tereddüdünü körükleyenlere inanmayın’’ dedi.
‘’CDC’den önemli uyarı’’ diyen Şener, ‘’Ara sıra maskesiz Delta varyant ile enfekte bir erişkin sadece 2 günde bir sınıftaki 24 çocuktan 12’sini enfekte ediyor. Yapılması gerekenler herkes için Maske, Aşı Hastalık durumunda evde kalmak Rutin test’’ dedi.
‘’AŞI KARŞITLIĞI İYİCE ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ’’
Alper Şener, bir gazetenin’’6 Eylül alarmında kurnazlara gün doğdu! Parayla aşı ve PCR sahtekarlığı yolunu buldular’’ başlıklı haberini değerlendirerek, ‘’Haberde diyor ki; Aslında 22 milyon kişi aşı olmadı?  Bazı özel sağlık kuruluşları aşıyı yaptı gösteriyor. Ve aşıyı da başkasına yapıyor. Bu yolla 3 bin aşı olmayandan bin kaçak aşı olandan alıyor. Sahte PCR test sonucu da bu yolla veriliyor. Aşı karşıtlığı iyice çığırından çıkmış. Tam bir rezillik!’’ diye değerlendirdi.
Bünyamin Nami Tonka