Sağlıkçıların ve vatandaşların sık sık eleştirdiği Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, bakanlığın sağlık çalışanlarının istifasını yasaklamasına rağmen, sağlıkçıların istifa etmeleri için baskı uyguladığı öğrenildi.

Pandemi boyunca kendini lüks gibi yaptırdığı müdürlük bahçesindeki kamelyada koruyan Taşçı, yardımcılarından sonra başhekimlerinin de istifasını istediği öğrenildi.  Bu istifa isteği “şaka” olarak algılanırken, Sağlık Bakanlığı’nın şu kararı hatırlatıldı; Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdrülüğü’nün Personel İşlemleri başlığı ile yayınladığı genelgede “Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin:  Her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (İstifa) talebinde bulunan personelin mezkûr talebi kabul edilmeyecektir.”
 
Çanakkale’de en çok şikayet e4dilen ve eleştirilen kurumların başında Sağlık İl Müdürlüğü geliyor.  Sadece siyasetçiler vatandaşlar değil, aynı zamanda sağlık çalışanları da isyan ediyor. Korona virüsün can almaya devam ettiği dönemde en çok ihtiyaç duyulan kurum olan Sağlık İl Müdürlüğü’nün başında bulunan Dr. Ali Taşçı, en çok eleştirilen müdür konumunda. Hakkında birçok iddilar yer alan Taşçı, son olarak sağlıkçıların istifasını istemesi ile gündeme geldi. 

BAŞKANLARIN VE YARDIMCILARININ İSTİFASINI İSTEMİŞTİ
Sağlık İl Müdürü Ali Taşçı kısa süre önce yardımcıları olan başkanların ve başkan yardımcılarının istifası istemesi ile gündeme gelmişti. Sözleşmesi Mart ayına kadar uzatılan Taşçı’nın neden istifalarına istemesine gerekçe de göstermediği belirtiliyor.   Pandemi döneminde en çok  konuşulan kurumlar kuşkusuz sağlık sektörü. Pandemi döneminde aldığı kararlarla da eleştiri konusu olan İl Sağlık Müdürlüğü, şimdi başka bir konu ile gündeme geldi. Olayların bitmediği sağlığın başındaki Ali Taşçı’nın Başkan olarak bilinen 4 yardımcısı bulunuyor. Bu başkanların da yardımcıları var. Alınan bilgiye göre; Müdür Taşçı’nın gelişen bazı olaylar sonucu hem başkan hem de yardımcılarının istifası istediği öğrenildi. Bazı başkanların istifa ettiği ve bazı başkanların ise sözleşmelerinin Mart ayına kadar olduğunu belirterek istifa etmek istemediğini konuşuluyor.

BAKANLIK YASAKLADI O İSTİFASINI İSTEMİŞ
Hızını almayan Müdür Taşçı, aynı zamanda başhekimlerin istifasını da istediği belirtiliyor. Bu istifa isteme işleminin ise sağlık çalışanları içinde” saka gibi” olarak değerlendirdi. Geçen Ekim ayında Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınlayarak sağlık çalışanlarının izin ve istifaları ile ilgili düzenleme yapmıştı.
Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdrülüğü’nün Personel İşlemleri başlığı ile yayınladığı genelgede “Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin: “Her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (İstifa) talebinde bulunan personelin mezkûr talebi kabul edilmeyecektir.”  emri ile istifalar yasaklanmıştı.
Genelgeye rağmen Müdür Taşçı’nın sağlık çalışanlarının istifasını istemesi kurum içinde yaşanan huzursuzluğa bir yenisi daha eklendi.

İŞTE O GENELGE 
Bilindiği üzere; Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Pandemi olarak kabul edilen COVID-19 salgını ile mücadelenin kesintisiz, etkin, yayılımının önlenmesi ve salgınla mücadelede görev yapan personeli olası riske karşı koruyabilmek amacıyla, başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere bütün Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca alınması gereken tedbirlere yönelik olarak birtakım düzenlemeler yapılmış ve uygulamaya konulmuştur.
Bu minvalde; Bakanlığımızca, gerek kamu sağlık hizmetinin verildiği sağlık tesislerinde gerekse de merkez ve taşra teşkilatımızda görevli personelin enfekte olma riskini en aza indirebilmek amacıyla birçok alanda salgınla mücadele kapsamında gerekli tedbirler alınarak teşkilatlarımıza ve kamuoyuna duyurulmuştur. Gelinen süreçte; kamu sağlık hizmetinin kesintisiz, etkin, salgının yayılımının önlenmesi ve salgınla mücadelede her alanda yeterli sayıda ve mücadelede tecrübe kazanmış personel eliyle yürütülebilmesini teminen aşağıdaki düzenlemelerin yapılması ihtiyacı hâsıl olmuştur.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin:
Her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (İstifa) talebinde bulunan personelin mezkûr talebi kabul edilmeyecektir.
5434 sayılı Kanunun 40 inci maddesine göre yaş haddinden emekli olacaklar ile 5510 sayılı Kanuna göre, malulen emekli olacakların ayrılışları yapılacak olup bu kapsam dışındakilere yönelik olarak emeklilik işlemi tesis edilmeyecektir.
Sağlık hizmetinde görevli sağlık işçilerinin, re'sen emeklilik işlemleri ile malulen emeklilik işlemleri yapılıp işten ayrılmaları sağlanacak bunun haricinde ayrılmak isteyenlere müsaade edilmeyecektir.
Eşinin emekliye ayrılmasından kaynaklı atama, öğrenim durumuna dayalı atama, alt ve üst hizmet bölgelerine atama ile karşılıklı yer değiştirme ve engelli durumundan yapılacak atamalar ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur.
Sağlık Tesislerinde görev yapmakta iken, başka kamu kurum ve kuruluşlarına atama talep edip de ataması yapılan personelin, ayrılışı yapılmayacak olup başka kamu kurum ve kuruluşlarına atanma talep eden personele bu süreçte muvafakat verilmeyecektir.
Kamu sağlık hizmetinde ihtiyaç duyulan durumlarda Bakanlığımızca zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen (re'sen) personelin derhal ayrılışının yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacaktır.
Yasal mazeret izinleri (Evlilik. Ölüm, Analık. Hastalık ve Refakat) hariç Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında çalışan bütün personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durdurulmuştur. Hali hazırda yıllık iznini kullanmakta olan personel ise mezkûr izinlerini kullanmaya devam edeceklerdir.
Çalışan eşlerin her ikisinin de Bakanlığımız personeli olması halinde, kamu sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğine yönelik gerekli tedbirleri alınması kaydıyla okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan çalışanlarımızın yıllık izin talepleri, kadın çalışana öncelik verilmek kaydıyla kurum amirlerince değerlendirilerek hizmeti aksatmayacak şekilde planlama yapılacaktır.
 
9-657 sayılı Kanunun 103'üncü maddesinin son fıkrasına göre radyoaktif ışınlarla çalışan personele verilmekle yükümlü olunan bir aylık sağlık izni (şua) kurum amirlerinin uygun görecekleri zamanlarda kullandırılacaktır.
10-Personele. 02.06.2020 tarihli ve 1483 sayılı yazımızın birinci maddesi çerçevesinde kurum amirlerince takdir edilmek kaydıyla idari izin verilmesi uygulaması devam edecektir.
11-oğum sonrası analık iznine müteakip alınan ücretsiz izinler ile 657 sayılı kanunun 77 nci ve 78 inci maddelerine göre talep edilen ücretsiz izinler ve ilgili kanununa göre sendikalarda yönetici pozisyonundan dolayı ücretsiz izin talep edenlerin talepleri karşılanacak olup bunlar harici personele ücretsiz izin verilmeyecektir.
12-Bakanlık Makamının 27.08.2020 tarih ve 2525 sayılı Olurları ile yürürlüğe konulan COVID-19 kapsamında Kamu Çalışanlarına yönelik tedbirler konulu yazımız yürürlükte olup hamile personele hamileliğin 24 üncü haftasından 32 inci haftasına kadar izin verilmesi uygulamasına devam olunacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
 
Hülya Öz