Yeni yeni tatlar

Malum evde kaldığımız şu günlerde ben de bir çok kişi gibi evde neler yapabilirim diye düşünürken birçok yeni tarife denk geldim.

863 0

Hamdiye Çakır

Hamdiye Çakır

Malum evde kaldığımız şu günlerde ben de bir çok kişi gibi evde neler yapabilirim diye düşünürken birçok yeni tarife denk geldim. Bazılarını denedim, bazılarını da sizler için derledi. Sizlerde evde zaman geçirdiğiniz şu günlerde yeni yeni yemek tarifleri deneyerek lezzetli zamanlar geçirebilirsiniz. Sizlerle paylaşmak istediğim bir kaç tarif var, Bunlar;
 
 
Sosyete Mantısı
 
Malzemeler
3 adet yufka
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet yumurta
300 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1.5 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Sosyete Mantısı Tarifinin Püf Noktası
Yufkanızı 4’e bölmek yerine 6 ya da 8’e bölerek, adet miktarını arttırıp, mantıların boyutlarını küçültebilirsiniz. Dilerseniz iç harcını patatesle de hazırlayabilirsiniz.
 
Yapılışı:
İç harcı için; bir kaba kıymayı alın ve üstüne soğanı rendeleyin. Tuz ve karabiberi de ilave edip güzelce karıştırın.
Yufkanızın bir tanesini alın, tezgaha serin ve bir bıçak yardımıyla 4’e kesin.
Tereyağını eritin, ılıklaşmasını bekleyin ve içine yumurtayı ekleyip, bir çatal yardımıyla güzelce çırpın.
Kestiğiniz her bir yufka parçasına, bir fırça yardımıyla, hazırladığınız yumurtalı karışımdan sürün. Kestiğiniz yufka parçasının geniş kenarına hazırladığınız harçtan bir sıra halinde koyun ve sıkı sıkı rulo yaparak, üçgen köşesine doğru sarın. Hazırladığınız ruloyu, bir ucundan kıvırarak kendi etrafında döndürün. Böylece bir spiral şekli elde edeceksiniz. Pişerken açılmaması için bir kürdan yardımıyla tutturun ve yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine dizin.
Üstlerine de hazırladığınız yumurtalı karışımdan sürün. Bu şekilde tüm yufkaları ve iç harcı bitirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üstleri kızaran dek, yaklaşık 25 dakika pişirin.
Mantılar pişerken sosunu hazırlayın. Yoğurdu bir kaba alın, içine sarımsağı rendeleyin. Küçük bir tavada salçayı yağ ile açın ve 2-3 dakika kadar kavurun. Mantılar fırından çıkınca sıcak sıcak servis tabağına alın.
Üstlerine önce sarımsaklı yoğurt, ardından da salçalı yağı gezdirin ve servis edin.
 
***
 
 
Bulgurlu Tavuk Kapama
 
Malzemeler
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adetkuru soğan
1 adet bütün tavuk(parçalanmış)
1,5 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı köri
1 yemek kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
5 su bardağı su
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
4 adet sivri biber
2 adet domates(kabukları soyulmuş, doğranmış)
 
Bulgurlu Tavuk Kapama Tarifinin Püf Noktası
Bütün tavuğu kendiniz parçalamakla zaman kaybetmemek için tavuğu aldığınız yerde parçalamalarını istemek zaman kazanmanızı sağlayacaktır. Organik bir tavuk kullanmanız yemeğinizin lezzetine lezzet katacaktır.
 
Yapılışı
Düdüklü bir tencereye zeytinyağını alın ve ince ince doğradığınız kuru soğanı pembeleşene dek kavurun. Parçalanmış tavukları da ekleyin ve yaklaşık 5 dakika boyunca soteleyin.
Ardından tavukların üstüne domates salçasını ve baharatları ilave edin. Güzelce karıştırdıktan sonra suyunu da ekleyin.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin.
Tavuğunuz pişerken; biberleri ince ince doğrayıp bir kenara alın. Domatesin kabuğunu soyun ve küp küp doğrayıp bir kenara alın. Isıya dayanıklı cam bir fırın kabına yıkayıp süzdüğünüz bulguru koyun. Üstüne doğradığınız biber ve domatesleri ilave edin.
Tavuk piştikten sonra tencerenin havasını çıkartıp, kapağını açın ve pişmiş olan tavukları, fırın kabına koyduğunuz bulgurun üstüne güzelce yerleştirin.
Tencerede kalan tüm suyu bulgurun üstüne dökün ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlenmeye bırakın ve ardından sıcak sıcak servis edin.
 
Afiyet olsun..
 
kaynak: yemek.com
 


Etiketler; #wer
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.