Kış Mevsiminin Lezzeti Kuru Biber Kuru Patlıcan…

Kış aylarının en sevilen yemeklerinden biri kuru biber, kuru patlıcan dolması...

499 0

Hamdiye Çakır

Hamdiye Çakır

Kış aylarının en sevilen yemeklerinden biri kuru biber, kuru patlıcan dolması... Tabi yapımı da oldukça meşakkatlidir bu yemeklerin.
Bu yemeklerin hikayesi taa yaz ayından başlar. Tarladan tazecik toplanan patlıcan ve biberler kurumak için bekler. Kemer patlıcanından bostan patlıcanına, dolmalık patlıcandan minik patlıcana kadar çeşit çeşit patlıcanlar mevcut. Yaz ayının bir nimeti olan patlıcan ve biberlerin kışın  tazesini bulmak imkansız olanlarda sera ürünleri oluyor. Ürünleri kurutarak mevsimi dışında tüketme fikri çok öncelere dayanır.  Kurutulmuş patlıcan biberin tadı ne kadar güzelse yapımı da bir o kadar zordur.
Öncelikle patlıcanları, biberleri küflenmeden kurutmak çok önemlidir. Patlıcanı hem içi oyulmuş dolmalık şekilde kurutabilir hem de dilimleyerek güneşte bekletebilirsiniz. Kışın bu şekilde kuruttuğunuz patlıcanları afiyetle tüketmeniz mümkün.
İŞTE KOLAY KURUTMA TARİFİ!
Kış için hazırlanan patlıcanlar 2 farklı şekilde kurutulabilir. İlki hepimizin bildiği gibi iç kısımları oyularak kurutmak. İç kısımları oyularak kurutulan patlıcan yapmak istiyorsanız dolmalık olarak bilinen minik patlıcanları kullanmanızı öneririz. Patlıcanları güzelce yıkayıp sap kısımlarını çıkarmanız gerekir. Ardından oyacak yardımıyla iç kısımları oyun. Oyduğunuz patlıcanları tuzlu suyun içerisinde bekletip acı sularının çıkmasını sağlayın. Ardından çıkarıp patlıcanlarınızı kurulayın. Dolmalık biberleri de sap kısımlarından ayırın tohumlarını çıkartın. Büyükçe bir iğneye orta kalınlıkta bir ip geçirin. Öncelikle 1 patlıcanı veya biberi ipe geçirin. İpin bir ucunu patlıcanın veya biberin etrafından geçirip düğüm yapın. Ardından diğer patlıcanlarınızı veya biberlerinizi geçirmeye devam edin. Patlıcanlarınızın ve biberlerinizin arasında aralık olmasına özen gösterin. İpe dizdiğiniz patlıcanları ve biberleri güneş alan bir yere asın. Güneş ışıklarını ne kadar aldığına bağlı olarak 7-12 gün arasında bekletin.
Patlıcan için ikinci yöntem ise kemer ya da bostan patlıcanları kullanabilirsiniz. Patlıcanlarınızın sap kısımlarını sabit bırakarak çok derine girmeden yelpaze şeklinde kesin. Tuzlu suyun içerisinde siyah suyu çıkana kadar bekletin. Sudan çıkarıp kurulayın. Ardından sap kısımlarından iğne geçirerek ipe dizin. Güneşin altına 7-12 gün bekleterek kurumaya bırakın. Ara ara kuruyup kurumadığını mutlaka kontrol edin.
Eğer kuruduğundan eminseniz ipten çıkarıp saklayabilir veya ip üzerinde evinizin balkonunda otantik bir hava ile sergileyebilirsiniz.
Gelelim kullanımına, kurutulmuş patlıcanlarınızı ve biberleriniz sıcak suyun içerisinde bekleterek kullanabilirsiniz. Salatasını yapıp meze niyetine de tüketmek mümkün.
 
 


Etiketler; #hamdiye çakır
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.