Renk renk reçeller

Kışlık hazırlıklarımızdan en renkli olanlarından biride renk renk reçellerdir elbette.

832 0

Hamdiye Çakır

Hamdiye Çakır

Kışlık hazırlıklarımızdan en renkli olanlarından biride renk renk reçellerdir elbette. Yazın çıkan mis kokulu meyvelerden kendi evlerimizde hazırlayabileceğimiz bir çok reçel çeşidi mevcut. Artık malzemeleri bulmakta çok kolay. İhtiyacımız olan şeyler; Tencere, şeker, limon ve meyveler.. Sizler için bende reçel tarifleri araştırdım. Bulduklarımdan bazılarını sizler için paylaşmak istiyorum. Şimdiden afiyet olsun..
 
Çilek Reçeli
4 kilo Çilek
2 kilo Şeker
1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağ
Yarım limon suyu
 
Öncelikle Çilekler ayıklanır, yaprakları temizlenir ve güzelce yıkanır.
Tencereye yarısı konulur ve şekerin yarısı eşit şekilde yayılır.
Kalan Çilekler de konulup kalan çilek de eşit yayılır.
Reçele lezzet verecek kendi öz suyunu salması için 1 gece kapağı kapalı serin ortamda bekletilir.
Suyunu salmış Çilekler ocağın üstüne alınır ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
İyice kaynamaya başlayınca en ufak göze alınır ve kısık ateşte yavaş yavaş kaynayıp pişmeye bırakılır.
Ara ara mutlaka karıştırılır.
İlk etapta başından fazla ayrılmamanızı kontrollü olmanızı tavsiye ederim. Reçelin yavaş yavaş uzun süre pişmesi gerekiyor. Pişerken kesinlikle kapağını asla kapatmayın.
Çilekler yumuşayıp yavaş yavaş artık reçel olmaya başladığı zaman köpüğü gidip pişince sıfır köpük olsun diye az miktar katı yağ eklenir, zaten hiç bir şekilde belli olmuyor ama çok fayda ediyor. Koymak istemeyen koymayabilir hiçbir sıkıntı olmaz.
O şekilde de 5-10 dakika kaynayınca yavaş yavaş suyu azalmaya başlayan kıvama gelen reçele limon suyu ilave edilir ve 5-10 dakika daha o şekilde kaynatılır.
Bayağı su bıraktığı için yine de biraz koyu sulu kalacak ama limon suyu da ilave ettiğimiz için sonradan soğuyunca kıvama geleceğini hesap ederek suyunu çok aşırı fazla çektirmemeye dikkat edin. Ama tam kıvama gelmeden de yam pişmeden kapatmayın.
Reçel olduktan sonra sıcak sıcak özellikle kuru temiz kavanozlara doldurulur asla su olmaması gerekir.
Sonra kuru kapak ile iyice sıkılır ve ters çevrilir.
Soğuyunca hazır.
Kapağı tutmuş olan reçelleri Uzun süre muhafaza muhafaza edebilirsiniz. Hemen tüketecekseniz Soğumadan kavanozlara koyup asla ağzını kapatmayın, yoksa küflenme yapar.
İsteğe göre isteyen yarı ölçüsünü yapabilir. Ama zaten yarıdan da aşağıya düşüyor onu da hesap ederek yapmalısınız. Birde ne kadar fazla yaparsanız o kadar su salacağı için hep birlikte topluca pişmesi daha iyi oluyor kıvamı her şeyi ölçüsü  tam oluyor.
 
**
 
Kayısı Reçeli Tarifi
Malzemeler
2 kg kayısı
2 kg şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Yapılışı
Kayısıları yıkayıp ikiye bölün.
Çekirdekleri fındık ya da ceviz kıracağı ile kırarak içlerini çıkartın.
Kayısıları tencereye alarak üzerine toz şekeri dökün.
Çekirdekleri de ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
5-6 saat yada gece boyunca bu şekilde bekletin.
Yaklaşık 35 dk kadar kaynatın.
Ocaktan almadan 10 dk kadar önce limon tuzunu ilave edin.
İstediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alın.
Biz çok koyu kıvamlı reçel sevmiyoruz. 35dk kaynadığında kıvamı çok güzel oldu ama yine de damak tadınıza, tercihinize göre süreyi ayarlayabilirsiniz.
Hala kaynamakta olan reçeli kavanozlara doldurarak kapağını sıkıca kapatın.
 
Kaynak: Nefis yemek tarifleri
 


Etiketler; #hamdiye çakır
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.