Ketçap yapalım

Pandemi döneminin zararları çok fazla olduğu gibi bizlere birçok yenilikleri de öğretti.

706 0

Hamdiye Çakır

Hamdiye Çakır

Pandemi döneminin zararları çok fazla olduğu gibi bizlere birçok yenilikleri de öğretti. Mesela en büyük faydası teknoloji alanında oldu. Bu dönemde uzaktan çalışmak ve eğitim almak çok gelişti.
Bunun yanında virüsten korktuğumuz için fazla dışarı çıkmıyoruz, mekanlara gitmiyoruz. Bu yüzden bol bol vaktimiz oluyor.
Bol vakit olduğu için ve tedbir amaçlı daha çok evde birşeyler yapmaya başladık. Herkes gibi ben de ketçapı severim. Özelikle patatesle çok güzel oluyor. Geçenlerde TV de bakarken ketçabın nasıl yapıldığını öğrendim. Çok basitmiş. O yüzden ben de denedim. Hem çok lezzetli hem de tamamen organik.
Bildiğiniz gibi Çanakkale domatesi çok güzel. Özellikle Çanakkale domatesinde ketçap daha güzel yapılıyor. Belki yapanlar vardır yapmayanlar için hem hatırlatma hem de tarifi vermek istedim.
İşte tarifi;
5 kilo tarla domatesi, sakın yumurta domates kullanmayın onlar ketçap için uygun değil daha çok domates konservesi için.
Yarım kilo kırmızı soğan, 1 kapya  biber, isteğe göre acı biber de olur. Bir çay bardağı zeytin yağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, bir baş sarımsak, 1 çay baradağı elma sirkesi, yarım lion suyu, 5 yaprak defne yaprağı, 3 adet karanfil, bir çubuk tarçın, 25 tane tane karabiber, 2 kaşık kaya tuzu, 7 kaşık esmer şeker veya beyaz şeker,
Geniş bir tencereyi ocağın üzerine koyun. Bir çay bardağı zeytin yağı ve yarım çay bardağı sıvı yağı dökün. Sonra soğunları doğrayıp içine atın, bir süre kavurduktan sonra sonra biberleri içine atın. Bir süre sonra kavurduktan sonra sarımsaları atın içine ve kavurun 1 dakika. Sonra domatesleri atın. Domatesi iyice kaynatın püre haline gelsin. Sonra kısık ateşte arasıra karıştırın. Sonra 1 çay bardaığı elma sirkesini, limon suyunu, defne yaprakları, 3 adet kranfil, bir çubuk tarçın, kara biberler, kaya tuzu, esmer şeker ekleyip karıştırıyoruz. Sonra blenderden geçirelim. Son olarak altını kapatıp süzgeçten geçirelim. Bir süre daha kaynattıktan sonra şişelere koyup ters çevirelim ve ev yapımı ketçabınız hazır.
 


Etiketler; #hamdiye çakır
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.