Reklam

Ekmek yapmayı öğrendik

.

1330 0

Hamdiye Çakır

Hamdiye Çakır

Koronavirüs birçok şeyi değiştirdi ve yeni şeyler de öğretti. Koronavirüs nedeniyle eve tıkılınca vatandaşlar kendine yeni uğraşlar da buldu. Aynı şekilde mecburi olarak yeni yeni şeyler de öğrendik. Bunlardan biri de ekmek yapımı.
Sosyal medyada dolaşırken, birçok kişi evde ekmek yaptığını paylaşıyor ve ilk defa ekmek yaptığını söylüyor. Bunların altına da çok güzel yorumlar geliyor. Virüsün güzel yanı kadınlara ekmek yapmayı öğretti.
Bazılarımız dışarıdan ekmek almaktan korktuğumuz için bazılarımız ise can sıkıntısından ve boş zamanın çok olmasından dolayı evde ekmek yapmaya başladı.
Ben de eklemek yapanlardanım. Daha önce yaptım elbette şimdi de yapıyorum. Bu yüzden bugün sizlerle evde nasıl ekmek yapıldığını paylaşmak isterim. Baştan söyleyim evde ekmek yapmayı alışkanlık haline getirmemiz lazım.
Ha bu arada en büyük sorun ise marketlerde un kalmaması.
İşte evde ekmek nasıl yapılırın tarifi:
 
Malzemeleri
 
25 gram yaş maya
1-1,5 çorba kaşığı bal veya şeker
1 çorba kaşığı tuz
3,5 su bardağı kadar oda sıcaklığında su (İçme suyu kalitesinde çok sert olmayan su tercih edin)
1 kg un
Basit ekmek yapılışı:
 
Maya ve şeker ya da balı oda sıcaklığında suyun yarısı ile (yaklaşık 2 bardağı su) eritin. Un ve tuzu geniş bir kap içerisine alın. Ortasını havuz gibi açtığınız una hazırladığınız mayalı karışımı ekleyin. Bir süre malzemeleri harmanlayıp suyun kalan kısmını da döküp hamuru yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemine yaklaşık 5 dakika boyunca devam edin.
Elinizdeki hamura yuvarlak bir şekil verip üzerine az miktarda un serpin ve bir bıçak yardımıyla hamuru ortadan kesin.
 
Elde ettiğiniz hamuru bir tepsiye alıp normal ısıda ve ağzı kapalı olarak yaklaşık 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Hamur yeteri kadar kabardığında yumruk darbeleriyle hamurun içindeki havayı iyice alın.
 
Sonra hamuru 2-3 dakika kadar daha yoğurun ve istediğiniz şekli verdikten sonra tekrar bir süre daha dinlenmeye bırakın. Hamurunuz iki katı büyüklüğüne ulaşmışsa artık pişmeye hazır demektir. Fırına vermeden önce istediğiniz şekilde ekmek hamurunuzu bıçakla çentikleyin.
 
Önceden ısıtılmış 230 C'deki fırında pişirmeye başlayın. Ekmeğin boyutuna göre pişme süresi değişiklik gösterebilir. Fırnın kapağını açmadan 10-15 dakika sonra ekmeği kontrol etmeye başlayabilirsiniz.
Pişirdiğiniz ekmeği dışarı çıkardıktan sonra bir süre dinlendirmekte fayda var.  Afiyet olsun
 
 


Etiketler; #hamdiye çakır
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.