Türkiye’nin demir üretiminde dünya sıralamasında ilk beşte yer almasına rağmen piyasada demire ulaşma sıkıntısı yaşanıyor. Son dönemdeki artışla birlikte demir, adeta kara borsaya düştü. Demirdeki yüksek fiyat ve ulaşım sıkıntısı en çok inşaat firmalarını zor durumda bıraktı.  Havaların iyice ısınması ile müteahhitlerin tam iş yapmaya başlanacağı bu anlamda inşaat sektörünün nefes alacağı ve hareketleneceği bir dönemde demirdeki aşırı fiyat artışı ile sektöre adeta bir demir darbesi indirilerek sektörün sekteye uğratıldığı belirtiliyor.

Çanakkale Müteahhitler Derneği Başkanı Hakan Vural inşaat demiri fiyatlarının yüksek olmasını eleştirdi. Vural inşaatlarda demirin en önemli girdilerden olduğunu belirterek tüm dünyada demir ve hurda fiyatlarının stabil seyrettiğini, ancak ülkemizde akıl ermeyecek şekilde fiyatların suni bir şekilde arttığını ifade etti.  Bugün itibariyle demir fiyatlarının 2 bin 150- 2 bin 160 lira seviyelerine ulaştığını kaydeden Vural, “Bir taraftan Amerika’nın ülkemize ve Çin’e karşı uyguladığı anti damping soruşturması devam ederken fiyatların bu derece yüksek olması akla demir üreticilerinin tekelleşmesini getirmektedir. Bu bağlamda kamuoyunun dikkatli ve hassas davranarak bu konunun çözümüne odaklanmaya davet ediyoruz. Bunu çözemezsek eğer inşaat maliyetlerinden olan faturayı maalesef halkımız ödeyecek” dedi.

İÇDAŞ, DEMİR VERMİYOR
Kamuoyunun bu konuda duyarlılığının çok önemli olduğunu söyleyen Vural, bölgemizdeki İÇDAŞ’ın 15 Haziran’a kadar piyasaya demir veremeyeceğini kaydetti. Yüksek fiyatlardan dolayı duran şantiyelerin olduğunu da belirten Vural, durumu şöyle değerlendirdi: "Bu yüksek fiyatlara razıysanız demir buluyorsunuz. Demirin bu fiyatı bu değil diyorsanız ki bizce de değil, o zaman demir falan yok.  Buna bağlı olarak da şantiyelerde de durma sıkıntısı yaşanabiliyor. Konu ile ilgili önlemi devletin Ekonomi Bakanlığı yetkilileri almalıdır. Bizlere göre tekelleşmeye giden bu uygulamada rekabet kurumu devreye girerek çözüm üretmelidir ” Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise konu ile ilgili olarak adım atacaklarını açıkladı.

Haber: Simge Özden