Yoğun bir kalabalıkla çanlılar menderes parkında bir araya gelerek birlik ve dirlik mesajı verdi. Bu kez çan halkına, çan ilçesinin önde gelen sivil toplum kuruluşları eşlik etti. Bir araya gelen 7 sivil toplum kuruluşu ortak bir bildiri yayınladı. Ortak bildiriyi grubun sözcüsü olarak Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Emin Görgün kamuoyunla paylaştı. Görgün;
                “Türkiye cumhuriyeti devletinin birlik ve beraberliğini açıkça tehdit eden 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen, darbe girişimi karşısında ahilik gelenek ve kültüründen gelen her zaman devletinin ve milletinin yanında yer alan aileleri ve yanında çalışanlarla birlikte 20 milyonluk büyük bir camiayı temsil eden esnaf ve sanatkârlarımız hiç düşünmeden canları pahasına cesaret ve kararlılıkla dimdik ayakta durmuştur. Ülkesine milletine, devletine sahip çıkan vatandaşlarımızın sokaklara ve meydanlara korkusuzca ve cesaretle çıkarak demokrasi nöbetleri tutmaları ve demokrasiye sahip çıkmaları bugün olduğu gibi geleceğimizin en büyük teminatıdır.
Demokrasiyi sahiplenme noktasında esnaf ve sanatkarlarımız her zaman olduğu gibi tek vücut halinde sarsılmaz bir irade ile görünmez bütünlüğü huzur ve güvenliği için daima devletimiz ve milletimiz yanında yer alacaktır.” İfadelerini kullandı.
                Çan STK’larının bildirisinin hemen ardında mikrofonu alan Çan Belediye Başkanı Dr. Abdurrahman Kuzu çanın kıymetli STK’larına teşekkür ederek meydanları dolduran çan halkına seslendi. Başkan KUZU konuşmasında;
“Sayın il genel meclis başkanım,  İlçe Başkanım, Siyasi Partilerin değerli temsilcileri, çok kıymetli sivil toplum örgütlerinin değerli temsilcileri ve kıymetli Çanlılar;
Bu akşam burada demokrasiye sahip çıkışımıza daha da bir anlam katıldı. Bu akşam Çanımızın çok kıymetli sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek ortaklaşa bir basın açıklamasında bulundular. Bu şunu gösteriyor, emin olun 50 yıl sonra çocuklarımız, torunlarımız şunu konuşacaklar; biz 15 Temmuzda ülkemize yapılan bu menfur saldırı karşısında meydanlarda ülkemize sahip çıktık. Emin olun bu günü unutmayacağız. Çünkü şunu biliyoruz ki bu millet geçmiş yıllardaki hiç darbeyi unutmadı. Bu bela def edilecek, edildi de; ama sizin bu duruşunuzu kimse yıllarca unutmayacak. Onun için bu akşam sivil toplum kuruluşlarımızın basın açıklamaları çok anlamlı. Onlarda bu milletin yanında durduklarını gösterdiler.  Bu anlamda ben hem sivil toplum kuruluşlarımıza hem de her akşam burada bu duruşu gösterdiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyor.  Hayırlı akşamlar diliyorum. ” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından coşkulu kalabalık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını dinledi.
O esnada Avrupa’dan gelen zafer haberi tüm halkı heyecan ve sevince boğdu. Çan Belediyesi Güreş Kulübü güreşçisi ve milli sporcu Feyzullah Aktürk’ün şampiyon olduğu başarısını tüm çan halkı ayakta alkışladı.
Gündüz işinde, akşam meydanlarda usanmadan dimdik duran çan halkına çan belediyesi tarafından hazırlanan pilav ikram edildi. Bir demokrasi nöbeti daha sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti.
                 Ortak bildiriye katılan STK’lar ise şu şekilde;
Çan Ziraat Odası
Çan Esnaf Ve Sanatkarlar Odası
Çan Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi
Çan Sanayi Sitesi Kooperatifi
Çan Kızılay Şube Başkanlığı
Çan 52 Nolu Taşıyıcılar Kooperatifi
Çan Türk Hava Kurumu Şube Başkanlığı
Esma SABAZ


Kaynak: Burası Çanakkale