Uzmanlar, Ayvacık İlçesi'nde devam eden artçıların bir süre daha devam edeceğini belirterek, hasarlı binalara girilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Çanakkale bölgesinde sürekli deprem hareketlerini inceleyen ve bu konuda yıllardır araştırma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, bölgede devam eden deprem fırtınaları ile ilgili bir iyi bir köyü haber verdi.

Son zamanlarda binlerce depremin yaşandığı Ayvacık ilçesindeki depremlerle ilgili iyi haber veren Prof. Dr. Perinçek,  artçı depremlerin bir süre daha devam edeceğini söyledi. Perinçek,

Son 24 saat diliminde artçı sayısı 33'e indi. En büyük artçı 3.1 büyüklüğünde dün sabah saat 9.35'te gerçekleşti. Önceki günkü 24 saat diliminde 45 artçı yaşamıştık. Artçılar Sayısında azalma arada olan beklenmedik büyüklükteki depremlere rağmen devam ediyor.

Deprem gücünü kaybediyor. En az 5 gün daha artçıları yaşamaya devam edeceğiz. Artçılara daha uzun bir zamanda sürebilir.

Bu arada bir konuya daha değinmek isterim. 6 Şubat öncesi de deprem sayısında azalma olmuştu. Ardından 5.4 büyüklükteki deprem ile yeni bir deprem fırtınası yaşadık. 5.4'lük ana depremi 5.3 büyüklükteki normal olmayan artçılar takip etti.

Ben Gülpınar dolayında 5.4 ten büyük beklemiyorum ama sürpriz artçılar tekrar olabilir. Bu nedenle halkımızın hasarlı evlerden uzak durmasını diliyorum. Özetle deprem önceki haftalarda yaşadığımız sürpriz iniş çıkışlara rağmen gücünü kaybediyor. " dedi.
 
BİGA DEPREMİ

Prof. Dr. Perinçek'in dikkat çektiği asıl konu dün gece meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki deprem. Bu depremin Ezine Bayramiç Çan ve Erdek fayını harekete geçirmesinde korktuğunu söyledi. Bu bölgeyi dikkatle izlediğini belirten Prof. Dr. Perinçek, şu açıklamayı yaptı: "

Biga'nın10 km Kuzeybatısnda, gece saat 2.19 da, 3.6 büyüklüğünde, dikkati çeken bir deprem oldu.  10.6 km derinlikte olan bu deprem Ezine, Bayramiç, Çan, Erdek yakınlarından geçen fay kuşağına çok yakın. Dikkatle izliyoruz

Değerli meslektaşlarım için bir harita paylaşıyorum.  Fay haritasını değerli jeofizikçi kardeşim Seyfullah Tufan hazırladı. Kendisinin ilettiği bilgi aynen şöyle: 'Biga'daki depremle ilgili paylaşımınızı gördüm, şu anda oldukça geniş bir sahanın faylarına yönelik (Çan - Mustafakemalpaşa - Zeytinbağ Fayi - Ganos Fayı arasınındaki fayların yüzeylenmiş / ve/veya örtülü fayların yüzeydeki izlerini rejyonal (bölgesel) gravite ve havadan manyetik veri ile araştırıyorum.Araştırmam biraz zaman alacak ama yalnızca gravite verisindeki ilk bulgularımı sizinle paylaşmak istedim. Gönderdiğim haritada mavi çizgiler MTA Genel Müdürlüğü'nün diri fayları, kırmızılar Boğaziçi Kandilli Rasathanesi sayfasındaki haritadaki faylar. Siyah çizgilerde benim henüz tamamlanmamış graviteden elde ettiğim olası faylar ve/veya kütle sınırı olarak tanımladığım çizgisellikler. Değişik renkteki dairelerde büyüklüğüne göre depremlerin dağılımını gösteriyor (haritada depremlerin büyüklükleri şöyle:açık mavi:3.5-4, yeşil:4-5, sarı:5-6, pembe:6-7, kırmızı: 7 ve üzeri). Biga'nın Küzeybatısındaki kırmızı üçgen ise dikkat çekilen fay.'

Tufan'ın haritalamış olduğu ve siyah renkle işaretlediği faylar ana fay kuşağına karlı açılarla yaklaşan tali faylar olduğunu düşünüyorum.  Büyük depremlerin faylar üzerinde gerçekleşmiş olması dikkat çekiyor. Siyah renkle gösterilen fayların tali olduğunu kesinleşmesi için çalışmalar devam ediyor."

Mehmet Güler
 


Kaynak: Haber Merkezi