Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ve beraberindeki bakanlık bürokratları ilk olarak SGK Çanakkale İl Müdürü Hilmi Ercan ile bir araya geldi. Ardından SGK İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen basın toplantısına Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Sosyal Güvenlik Kurumu Daire Başkanlığı İşverenler Daire Başkanı İbrahim Özdemir, İŞKUR Daire Başkanı Abdüllatif Gökdelen, SGK Çanakkale İl Müdürü Hilmi Ercan, İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Ali Çalışkan ve SGK çalışanları katıldı.
 
Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 2 ay önce Konya’da ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı başlattığını söyledi. Bakanlık olarak oluşturdukları 11 ekiple, 81 ili dolaştıklarını anlatan Nurcan Önder sözlerine şöyle devam etti:
 
“Ziyaret gerçekleştirdiğimiz ilde işverenlerimize, çalışanlarımıza bir araya gelip çalışma hayatındaki sorunları öğrenmek. Bunda sonraki yapacağımız politikaları gerek il, gerekse bölgesel bazda olsun ona göre yönlendirmek. Sorunları dinlemek. Bakanlığımız tarafından istihdam katkı anlamında verilen teşvikleri, yapılan uygulamaları anlatmak. Uygulamaları da yerinde görmek. Burada toplantıları yapıyoruz. Sonra da bu toplantıları raporlaştırıp, gider gitmez Sayın Bakanımıza sunuyoruz. İlgili konuları da ilgili Bakanlıklarımıza iletiyoruz. Acil bir şekilde ne gerekiyorsa, mevzuat yada uygulama anlamında harekete geçirerek, yapmaya çalışıyoruz. İki ay önce Konya’dan başladık. Yaklaşık 60 ilde çalışmalarımızı tamamladık. Birkaç hafta sonra bütün illerimizde bitecek. Sonra ortaya bir rapor çıkacak. Hangi illerimizde istihdamla ilgili ne sıkıntılar var. Yada diğer konularla ilgili ne sıkıntılar var. Ki istihdamı arttırmak için neler yapmak lazım. Yapılan tespitleri iş ve işverenlerimize de anlatacağız. İl ziyaretlerimiz bu kapsamda olacak. İşçi arkadaşlarımızla da görüşerek talep ve şikayetlerini dinliyoruz. İşveren örgütlerimiz, işçi sendikalarımız ile bir araya geliyoruz. Sektörlerle ilgili sorunları dinleyip, sorularını cevaplıyoruz”
 
Toplantıda bir basın mensubunun ‘Milli Seferberlik’ programındaki son durum nedir?, süreç nasıl işleyecek sorusuna Nurcan Önder, “Şuan da illere gidip tespitlerimizi yapıyoruz, ihtiyaçları belirliyoruz. Bu arada da SGK, İŞKUR, Bakanlık olarak da çeşitli teşvikleri ihtiyaçları gördükçe ve zaten bildiğimiz ihtiyaçları ilaveten. Asgari ücret teşvikini bu nedenle devam ettiriyoruz. Özellikle bizim bu seferberlik kapsamında aldığımız geri dönüşler bağlamında şekillendi. Başta biz Bakanlık’ta farklı şeyleri düşünerekten yolda bazı şeyler değişti. Hani biz burada örneğin işçiler, aktif iş gücü programında iş başı eğitiminde, belli başarılı sonuçlar alındı ama işte birde orada emekliye sayılmama durumu var. İşçi olarak görülmeme durumu var. Bu yönde talepler oldu. İŞKUR sanıyorum bunu dikkate aldı. İşçilerin sosyal güvenlilikle ve vergi ile ilgili yükümlülüklerini üstüne bu nedenle aldı. 81 ili tamamladıktan sonra Sayın Bakanımız Başkanlığında belki Cumhurbaşkanımız Başkanlığında genel bir değerlendirme yapılıp ondan ekonomik verilerde dikkate alınarak şekillenecek. Ki bu arada SGK olsun İŞKUR olsun belli projeler olsun hızlandırıyoruz ki istihdama katkı istihdamı korumak için. İşverenden dönüşler gayet olumlu. Ve gittiğimizi illerde daha çok ilave istihdam yanında artı istihdam yanında mevcut istihdamın korunması içinde tedbirler alınması talep edildi. İşverenlerin talepleri de bu yönde onlarda olumlu bakıyorlar. İşçilerde olumlu bakıyorlar. En azından dinliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Toplantının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Daire Başkanlığı İşverenler Daire Başkanı İbrahim Özdemir ve İŞKUR Daire Başkanı Abdüllatif Gökdelen, SGK ile İŞKUR’daki mevzuat gereği yeni yasal düzenlemeler hakkında bilgiler vermesinin ardından toplantı soru cevap şekli ile sona erdi.

Mehmet Güler
 
 


Kaynak: Haber Merkezi