Yerel seçimde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri ve muhtarlar seçilecek. Daha önceki seçimlerde muhtar adayların çalışmasına pek rastlanmazdı. Sadece bir iki dükkanın camına pankart asar ve bir iki kişi ile görüşürlerdi.

Son yıllarda muhtarların maaşının artması ile muhtarlıklara olan ilgi de çok arttı. Bu seçimde adeta muhtar aday bolluğu yaşanıyor. Her mahallede 10 civarında muhtar adayı bulunuyor. Adaylar seçimi kazanmak için adeta belediye başkan adayları gibi çalışıyor. Bazı yerlerde muhtar adayları konvoy oluşturarak çalışmalarını yapıyor.

KAPI KAPI DOLAŞIYORLAR

Muhtar adayları çalışmalarını bir üst seviyeye çıkartarak belediye başkan adayları gibi kapı kapı dolaşıyorlar. Kapısını açanlarla görüşüş yanlarında getirdikleri hediye çantasını veriyor. Evde olmayanların da kapısına çanta bırakarak kendilerine oy istiyor. Muhtar adayları başkan adayları gibi yaptırdıkları çantaların içinde çikolatalar, muhtar pusulası, hediyelik eşyalar bulunuyor. Belediye başkan adaylarının poşetlerinin içinde de ise kahve bulunuyor.

MUHTARLAR NE İŞ YAPAR?

Daha önceki yıllarda muhtarlar mahallede yaşayan vatandaşların bir çok işini yapıyordu. Eskide ikametgah ve benzeri işlemler muhtarlıklarda yapılıyordu. E-Devlet’in çıkması ile beraber muhtarların hiçbir işi kalmadı gibi. Sadece PTT evlerde bulamadığı tebligatları muhtarlıklara bırakıyor. Onun dışından muhtarların pek fazla işi kalmıyor. Bu yüzden de mahallenin yüzde 99’u muhtarları hiç tanımıyor ve hiçbir zaman işi de olmamıştır. İşi olmayan muhtarların ise sadece maaş için aday olduğu bilinen bir gerçek. Eskide muhtar adaylarının maaşı fazla değildi. Şimdi bir muhtar asgari ücretli kadar maaş alıyor. Durum böyle olunca da muhtarlıklara olan ilgi çok fazla.

Bünyamin Nami Tonka