Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünün tarihimizdeki yeri çok farklı. Çanakkale Kara Savaşları'nda 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözüyle Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57'nci Alay'ın düşmana karşı harekete geçtiği yer Bigalı köyü.

 

Ocak 1915’te Tekirdağ bölgesinde kurulan 19.Tümenin komutanlığına atanan Mustafa Kemal, kısa sürede tümenini kurmuş, 25 Şubat 1915’te Çanakkale Savaşlarına katılmak üzere Eceabat’a gelmiş, burada ikmal yaptıktan sonra 18 Nisan 1915’te Bigalı Köyü’ne gelerek buradaki bir köy evini kendine karargah yapmış.

 

Bir hafta sonra savaş başlamış. Atatürk bugünlerde Bigalı’daki karargahında taarruz planlarını hazırlıyor, buradan cephenin en ön saflarına kadar gidiyordu.

Çanakkale Savaşlarından sonra, Atatürk’ün Bigalı’daki karargahı yine eski sahipleri tarafından uzun yıllar ev olarak kullanıldı. Çanakkale zaferinden sonra Bigalı Atatürk Müzesi kurma komitesi adıyla bir komite kuruldu. Bu komite ilk iş olarak,1969 yılında evin dış kapısı üzerine “M. Kemal Atatürk’ün 1915 tarihindeki 19.Tümen karargahı” ibaresini taşıyan bir levha yerleştirdi.

SOKAK BAYRAKLARLA DONATILMIŞ.

Atatürk’ün Bigalı karargahı, Kültür Bakanlığına devredildi. Bakanlık, evi onartarak 1973 yılında ziyarete açtı. İki kattan oluşan müze evin geniş bir bahçesi var. Müzeye giden yol köylülerin gelir kapısı olmuş. Bu sokak bayraklarla donatıldı. Ziyaretçiler köy meydanına geldikten sonra müzeye gidiyor. Bu yol üzerinde de köylüler stand açmış ve eşyalarını satıyor. Daha çok el işi yapan kadınlar burada tezgah açmış.

Müze eve giriş kapısında girildiğinde geniş bir bahçe karşılıyor. Alt katta biri büyük diğeri küçük iki odası var. Tahta merdivenle üst salona çıkılır. Salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda, Atatürk’ün çalışma odası, sağdaki ise yatak odası. Diğer oda yaverine ayrılmış. Odaların tavan ve taban döşemeleri tahta. Bugüne kadar gelebilen masa çalışma odasında. Karargah müzesi, Atatürk’ün resimleriyle ve sonradan buraya getirilen benzer eşyalarla ziyarete açılmıştır. Çalışma masasında Atatürk’ün görseli var ve yanındakine savaş hakkında bilgi verecek şekilde konulmuş. Odaya girildiğinde otomatik seslendirme devreye giriyor ve o dönemde burada yapılan çalışmalar hakkında bilgi veriyor.

 

18 YILDIR BAYRAKLAR SOKAKLARDAN İNMİYOR

 

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret edenlerin uğrak yeri olan ve hafta sonları 4 bin kişiyi ağırlayan 150 nüfuslu Bigalı köyü, bayraklar ile donatılması dolayısıyla "Bayraklı köy" olarak da anılıyor.

 

Köylüler, köy tarihinin 1300'lü yıllara dayandığını söylüyor. Yaklaşık 70 haneli köyün 2006 yılında restore edildi.

Köyün evlerinde 70 Türk bayrağı asılı. Ayrıca meydandaki Atatürk heykelinin sağ ve sol yanında dikili 2 büyük bayrak var. Bu bayraklar 2006 yılından beri hiç inmiyor. Köy sakinleri bayrakları özenle koruyor.  Eskiyen bayrakları Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve kaymakamlık tarafından gönderilen bayraklarla yenileniyor.

 

"TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN BAYRAK GELİYOR"

 

Bigalı köyünün Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. "Burayı ziyaret edenler köydeki Türk bayraklarını görünce çok etkileniyorlar. Bu dokunun korunması için Türkiye'nin dört bir yanından sürekli bayrak gönderiliyor. Bu yüzden köye 'Bayraklı köy' demeye başladı. Yılın her ayında buraya çok sayıda ziyaretçi geliyor. otobüslerle gelen ziyaretçiler, meydana toplanıyor ve burada rehber bilgi veriyor. Rehber bilgisinden sonra köyü gezmeye başlıyor. Gezine ilk olarak bayraklı sokağı geçerek Mustafa Kemal Atatük Müze Evi’ne geçiyor. Daha sonra köyün diğer yerlerini geziyorlar.

EKREM İMAMOĞLU DA EV ALDI

Köye olan ilgi her geçen gün artınca buraya şehir dışından gelip yerleşenler var. Özellikle büyükşehirlerden sıkılan vatandaşlar gelip burada ev alıp onarıyor. Ev alanlar arasına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da ev aldığı biliniyor. Eski evleri alanlar, taştan yeniden yapıyor. Şuanda köyde çok lüks evler yapılmış. Ve buradaki evlerin fiyatı da çok artmış durumda.

 

Bünyamin Nami Tonka