Dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşları bu topraklarda yaşandı. Dünyanın en büyük devletlerinin katıldığı ve uzun süren savaşta dedelerimiz düşmana geçit vermeden kimisini bu topraklara gömdü kimisini ise denize döktü. Geri kalanı ise arkasına bakmadan kaçtı gitti. Bu önemli zaferin üzerinden tam 109 yıl geçti.

Tarihimizde altın harflerle yazılan zaferin bugün yıldönümü. Yıldönümü dolayısı ile bugün birçok program yapıldı. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle ilk tören, saat 09.00'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nda gerçekleşecek. Atatürk Heykeli’nin yerinin değişmesinin ardında ilk zafer töreni yapılacak.

Tören, çelenklerin Atatürk Anıtı'na konulmasıyla başlayacak. Daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 16 Şubat 1994 tarihinde Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazılı altın madalya protokol üyeleri tarafından Türk bayrağına toka edilerek göndere çekilecek. Çanakkale Boğazı'ndaki TCG Kınalıada korvetinden yapılacak 21 pare top atışıyla birlikte saygı duruşunda bulunulacak. Buradaki tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erecek.

STADYUMDA TÖREN YAPILMAYACAK

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından program Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde devam edecek. Daha önceki yıllarda Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunma törenin ardından stadyumda kutlama törenleri düzenlenirdi. Son yıllarda bu program iptal ediliyor. Bu yıl da stadyumda program yapılmayacak. Çanakkale merkezdeki tek program Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk töreni olacak.

Buradaki tören ise saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayacak. Saygı atışı yapılacak, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yapacak. Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dua edilmesinin ardından sembolik şehit mezarlarına karanfil bırakılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehitlik defterini imzalamasının ardından Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi gezilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait savaş gemileri boğazda geçit töreni yapacak. TCG Salihreis Firkateyni'nden 21 pare top atışı yapılacak. Bu yıl hava gösterisini Solotürk tarafından yapılacak.

 

Atakan Alkış

Foto: ARŞİV