Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümü kutlamaları ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nü içeren 'Zafer Haftası' etkinlikleri, Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen törenle başladı. Gelibolu Yarımadası'ndan alınan kutsal emanetler; toprak, deniz suyu ve Türk bayrağı, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından atletler Mehmet Serbes ile Nilhan Akaman'a teslim edildi. Kutlamalar, anmalar ve çeşitli etkinlikler, 30 Mart tarihine kadar sürecek. 

Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan ve elde edilen destanlar sonucu Türkiye’nin bugünkü haline geldiği Çanakkale Savaşları’nın üzerinden 109 yıl geçti. Çanakkale Savaşları’nın en büyük başarılarından biri olan Deniz Zaferi 18 Mart tarihlerinde elde edildi. Dönemin en güçlü ordularına karşı büyük bir cesaretle savaşan Mehmetçik 18 Mart 1915 tarihinde düşman donanmasını Çanakkale Boğazında hüsrana uğratmıştı. Tarihe Çanakkale destanı olarak geçen ve Çanakkale Ruhunun oluşması ile Türkiye Cumhuriyeti Kurulmuştu.  Çanakkale destanının doğduğu, bu topraklarda her yıl şehitleri anmak için gerçekleştirilen törenler bu yıl da gerçekleştirilecek. Bir hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler Çimenlik Kalesinde düzenlenen törenle başladı.

Çimenlik Kalesinde gerçekleştirilen törene Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman,  İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, askerler, gaziler, şehit aileleri ve öğrenciler katıldı. Törende şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı eşliğinde, Türk Bayrağı göndere çekildi.   Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğü halk oyunları ekibi oyunlarını sergiledi. Halk oyunları ekibinin ardından tören, Mehteran Takımı gösterileri ile devam etti. 

KUTSAL EMANETLER YOLA ÇIKTI

 

Gelibolu Yarımadası'ndan alınan kutsal emanetler; toprak, deniz suyu ve Türk bayrağı Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından atletler Mehmet Serbes ile Nilhan Akaman'a teslim edildi. Düzenlenen halk yürüyüşünün ardından Çanakkale Valiliği önüne gelen atletler Zafer Koşusu'na başladı. Çanakkale-Ankara güzergahında 6 ili kapsayan koşuda, her şehrin atletlerinin kendi il sınırında taşıyacağı emanetler, 18 Mart'ta törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Şehitleri Anma Günü ile Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA