Çanakkale Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü, her yıl 18 Mart Zaferi’nin yıldönümünde Gelibolu Yarımadası’nda Şehitleri Anma Yürüyüşü düzenliyor. Bu yıl da Çanakkale Savaşları Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü dolayısı ile Bigalı-Conkbayırı-Anzakkoyu Şehitleri Anma Yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşe bu yıl Tekirdağ Rumeli Zirve Dağcılık Spor Kulübü de katıldı. Çanakkale’den kulüp üyeleri, vatandaşlar ve üniversite öğrencilerinden oluşan 60 civarında bir ekip Çanakkale Belediyesi’nin tahsis ettiği iki otobüsle Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyüne gitti. Tekirdağ ekibi de 100 civarında bir ekiple Bigalı köyüne geldi.

Çanakkale Savaşı’nda önemli rol oynayan köyde rehber tarafından Çanakkale Savaşı ve köyün o dönemde oynadığı rol ile ilgili bilgi verildi. Daha sonra üyeler, bayraklarla donatılmış köyü ve Atatürk’ün kaldığı ve şimdi ise müze olarak hizmet veren evi gezdi.

CONKBAYIRI’NDA REHBER BİLGİ VERDİ

Grup buradan yürüyüşe başlayarak Conkbayırı’na kadar yürüdü. Burada kısa bir dinlemeden sonra toplanan gruba rehber, Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerin Conkbayırı’ndaki kahramanlıklarını anlattı. Burada yaşanan savaş hakkında da bilgi alan ekip, daha sonra burada bulunan siperleri dolaştı. Ardından büyük Türk Bayrağı ile hatıra fotoğrafı çektirildi.

KIRAL YOLUNDAN YÜRÜDÜLER

Conkbayırı’ndaki kısa dinlenme ve bilgilendirmeden sonra ekip, Aytekin Er başkanlığından Kral Yolu olarak bilinen parkuru izlenerek Anzakkoyu’na doğru yürüyüşe geçti. Burada orman içinden aşağı doğru gidilirken, Gökçeada ve Yunanistan’ın Semadirek adasının içinde bulunduğu deniz manzarası yürüyüşe ayrı bir güzellik kattı. Ekip bu yolda bol bol hatıra fotoğrafı çekilerek sahile vardı. Sahilde kısa bir molanın arından grup, Anzakkoyu’na yürüdü.

HAYIRSEVER ÇORBA İKRAM ETTİ

Anzakkoyunu’na gelen guruba Tekiradağ’dan bir hayırsever, çorba ve hoşaf ikramında bulundu. Burada çimler üzerine dinlenen grup hatıra fotoğrafları çektirerek bir birleri ile sohbet etti. Yaklaşık 14 kilometrelik yürüyüşü tamamlayan ekip, kendilerini bekleyen araçlara binerek bölgeden ayrıldı.

Mehmet Güler