Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarım alanında faaliyet gösteren üreticilere zararlılarla mücadele konusunda bilinçlendirme eğitimleri düzenliyor. İl genelinde köy köy dolaşılarak gerçekleştirilen eğitimlerde, özellikle kahverengi kokarca ve tarla faresi gibi ürünlere büyük zarar veren zararlılarla mücadele yöntemleri anlatılıyor.

Kahverengi kokarca zararlıları, geçtiğimiz yıl Çanakkale genelinde tespit edilmiş ve bu doğrultuda alınacak önlemler belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar kapsamında, Çanakkale Merkez ilçeye bağlı Yapıldak, Işıklar, Kalabaklı, Biga İlçesi'ne bağlı Eskibalıklı, Gümüşçay Beldesi, Ezine İlçesi'ne bağlı Akköy, Güllüce, Bayramiç İlçesi'ne bağlı Saçaklı, Ağaçköy, Camikebir, Tepecik, Lapseki İlçesi'ne bağlı Merkez GSP Mahallesi, Umurbey, Çardak Belediyeleri üzerinde tuzaklarla takip edilerek zararlıların yoğunlaştığı bölgeler belirlenmeye çalışılıyor.

Eğitimlerde çiftçilere, kahverengi kokarca zararlısının tarımsal üretimdeki olumsuz etkileri ayrıntılı bir şekilde aktarılırken, özellikle fındık, elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri yüksek ürünler için riskleri ve korunma yöntemleri detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Ayrıca, tarla faresi ve bitki koruma ürünleri konularında çiftçilere detaylı bilgiler sunularak, zararlı popülasyonunu düşürmek amacıyla kış öncesi mekaniksel mücadele yöntemleri üzerinde duruluyor.

Arzu Baladur