Çanakkale’de deve güreşleri yıllardır düzenlenen bir gelenek. Hemen her ilçe ve beldede deve güreşleri düzenleniyor. Son olarak Ezine ilçesinde düzenlendi. Kültürümüzde önemli bir gelenek olan ve çağları aşarak günümüze kadar gelen Deve Güreşleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Ezine Belediyesi himayesinde gerçekleştirildi.

Ezine Belediyesi ve Ezine Kaymakamlığı himayelerinde gerçekleştirilen Deve Güreşleri kapsamında ilk olarak güzellik yarışmaları gerçekleştirildi.  Havutlarını giyerek festival için hazırlanan ve sahipleri tarafından süslenen develer, jüri karşısına çıkarıldı.  Develeri puanlayan Jüri üyelerinin seçimi iler dereceye giren deve sahiplerine ödülleri takdim edildi. Ardından Festival kapsamında Folklorik deve gösterileri düzenlendi.  Rüzgarlı havaya rağmen Ezine Arenasının tribünlerini tıklım tıklım dolduran vatandaşlar Marmara ve Ege Bölgesinin 205 pehlivan devesinin güreşlerini büyük bir ilgi ile izledi.

Çanakkale, Balıkesir, İzmir başta olmak üzere bir çok ilden Ezine ‘ye gelerek arenada güreşen develerin arasında kıyasıya rekabet oluştu. Birbirinden renkli anlar ve birbirinden güzel müsabakaların olduğu Folklorik Deve Gösterisinde dereceye giren deve sahiplerine ödülleri takdim edildi.

Sedat Uz

Foto: BHA