Gelecek ay yapılacak olan yerel seçimin yarattığı heyecan, Çanakkale’ye daha uğramadı. Pasif bir ortamda adaylar çalışmalarını sürdürürken, vatandaşları heyecanlandıran projeler de şimdiye kadar açıklanmadı. Çanakkaleliler, şimdi kendi adaylarını yerine daha çok büyük şehirlerdeki adayların vaatlerini konuşuyor.

 

Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere kilitlendi.  Bazı partiler halen adaylarını açıklamaya devam ederken, Çanakkale Belediyesi için adaylar uzun süre önce açıklandı. Burada ilk adayını açıklayan parti İYİ Parti oldu. Daha sonra CHP, ardından da AK Parti açıkladı. Diğer partilerden de adayını açıklayan oldu açıklayacak olan partilerin de olduğu söyleniyor. Geçen süre içinde adaylar sahada çalışmalarını sürdürüyor.

Daha çok ziyaret ve açılış programlarına katılmayla ile çalışmalarını sürdüren adayların seçim performansı, kente seçim heyecanına sokamadı. Çanakkale’de sadece mahalle seçimleri varmış gibi bir izlenim doğmuş durumda. Oysa Çanakkale gibi küçük kentlerde özellikle yerel seçimlerde çok daha heyecanlı oluyor. Bu heyecan da Çanakkale’ye şimdiye kadar uğramadı.

Kentin seçim heyecanına girmemesinin en büyük nedeni ise adaylar gösteriliyor. Adaylar seçim çalışmalarına daha çok ziyaretlerle sürdürüyor. Bu da vatandaşları heyecanlandırmıyor.

HEYECANLANDIRAN PROJE YOK

Yerel seçimlerde belediye başkanları daha çok projeleri ile anılırlar. Çanakkalelilerin de bu konuda beklentileri çok büyük. Yıllardır Çanakkale’de sürüp gelen birçok sorun var. Bunların başında, ulaşım, otopark, Sarıçay, marina eksikliği, gibi kronikleşen sorunlar var.  Ayrıca kentin prestij projelere de çok ihtiyacı var. Aynı zamanda turizm kenti olan Çanakkale’de prestij proje olarak gösterilecek bir çalışma da bulunmuyor. Özellikle adayların da bu konuda yapılabilecek ve inandırıcı projeler sunması gerekiyor. Adaylar da sadece bildikleri sorunları çözeceklerini söylüyor. Durum böyle olunca da vatandaşlarda bir seçim heyecanı oluşmadı. Adayların projelerini konuşması gereken seçmenler ise, sadece ismini bildikleri adaylarının kazanıp kazanmayacağını soruyor.

İSTANBUL, ANKARA ADAYLARINI KONUŞUYOR

Çanakkaleliler, bu seçim sürecinde kendi adaylarını ve projeleri konuşması gerekirken daha çok İstanbul ve Ankara adaylarını konuşuyor. Burada adayların vaatlerini, projelerini tek tek biliyorlar. Hangi partinin adayının kazanabileceğini, hangi partinin adayını şansı olduğunu çok rahat yorumlayabiliyor. Kentlilerin kendi adayları yerine başka illerdeki adayları konuşması da, buradaki adayların seçim heyecanı yaratmamasına bağlanıyor.

 

Mehmet Güler