31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için yeni yılla beraber çalışmalar hızlandı. Yerel seçimlerde büyükşehirlerde ayrı diğer illerde ayrı bir statü bulunuyor. Çanakkale büyükşehir statüsünde olmadığı için normal seçim çalışması yapılacak.

Çanakkale’de merkez ilçe, ilçeler ve belde belediye başkanları seçilecek. Belediye başkanlarının yanında belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri de seçilecek. Yerel seçimde ayrıca mahalle ve köy muhtarları da sandıktan çıkacak.

Tüm bu seçimler için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimi işliyor. Peki YSK’nın seçim takvimi nasıl işleyecek.

İlk olarak Seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. Seçmenlerin isimlerini 17 Ocak Çarşamba gününe kadar kontrol etmesi gerekiyor. Listede isimlerini bulamayanlar, il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuracak.

7 Şubat'ta, seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak. Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar 11 Şubat'ta tamamlanacak.

24 Martta seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

ADAY ADAY İSİMLERİ BU AY SONUNDA KADAR VERİLECEK

Siyasi partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına 31 Ocak'a kadar bildirmesi gerekecek. Siyasi partiler, aday listesindeki eksiklikleri 22 Şubat'a kadar tamamlayacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri 3 Mart'ta ilan edilecek.

 

Çanakkale’de, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy verilecek. Çanakkale köylerinde yaşayanlar sadece il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacak.

Arzu Baladur