Biga’nın su sorunu 35 yıldır devam ediyor. Bu sorunu çözmek için Biga Belediyesi tarafından sorunu çözmek için çalışma başlatılmıştı. Devam eden projeyi Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, bir heyetle projeyi yerinde inceledi. Proje ile ilgili basına bilgi veren Başkan Erdoğan, "Belediyemizde bulunan 10 m³ ve 50 m³ kapasiteli iki maslak yerine, burada 200 m³ kapasiteli yeni bir maslak inşa edilmektedir. Bu, Biga'nın su altyapısını daha güçlü hale getirecek önemli bir adımdır" şeklinde konuştu. Yapılan açıklamalara göre, Yeni Maslak Projesi kapsamında, maslaktan Kalafat deposuna kadar olan bölgeye 710 mm çapında, yaklaşık 3 km uzunluğunda HDPE PN10 boru döşenerek su hatları yenilenecek. Bu sayede, suyun daha etkin bir şekilde taşınması sağlanacak ve mevcut su sorunlarının kökten çözülmesine katkıda bulunulacak.

Başkan Erdoğan burada yaptığı açıklamada; Belediyemizde bulunan 10 m³ ve 50 m³ kapasiteli iki maslak yerine, belediyemizin öz kaynaklarıyla yani borçlanmadan burada 200 m³ kapasiteli yeni bir maslak inşa edilmektedir. Maslaktan kalafat deposuna kadar 710 mm çapında, yaklaşık 3 km uzunluğunda HDPE PN10 boru döşenecek ve hat yenilenecektir.

Aynı zamanda yeni yapılan maslak ile birlikte su yönetimini optimize etmek ve verimliliği artırmak amacıyla SCADA sistemi entegre edilecektir. Bu sistem, su iletim hatlarını 7/24 takip ederek olası arızaların erken tespit edilmesini ve kesintisiz su hizmetinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Ayrıca, doğal kaynakların verimli kullanımı için sistem sürekli olarak izlenecek ve gerekli veriler raporlanacaktır." dedi.

Daha sonra Kalafat Köyü yakınlarındaki su deposu ziyaret eden Başkan Erdoğan, “Kalafat deposundan çıkarak, 450 mm çapında boru ile Yeniceköy'den Kocatepe Caddesi'ne kadar olan 4 km uzunluğundaki hat oluşturulacaktır. Toplamda 8 km uzunluğundaki hat, 35 yıllık ihtiyaca göre tasarlanmıştır. Projede kullanılacak olan borular, üretici fabrika laboratuvarlarında ve bağımsız akredite laboratuvarlarda test edilmiştir. Aynı zamanda Yatay delgiler kullanılarak, karayolu geçişi sağlanacak ve Yeniyaka bölgesindeki mevcut hatlarla birleştirme işlemi gerçekleştirilecektir.

Yeni yapılacak 4.000 metreküplük su deposunun su kesintilerinde devreye girerek Biga’nın su ihtiyacı karşılanacak. Biga şehrine hizmet vermektedir. Ancak su kesintisi ve acil durumlarda depodaki suyun kısa sürede tükenmesi nedeniyle kesintilere sebep olmaktadır. Bu sorunu çözmek amacıyla, yakın zamanda yapılacak 4000 m³'lük yeni depo ile toplam kapasite 4 katına çıkarılarak kesinti ve hizmet aksamalarının önüne geçilmesi planlanmaktadır. Aynı zamanda Belediyemizce Gümüşçay, Kalafat ve Hoşoba bölgelerinde yeni su arama noktaları belirlenmiştir. Bu noktalar, bölgedeki su kaynaklarının analizi ve kullanım potansiyelinin değerlendirilmesi için incelenmektedir. Su arama çalışmalarıyla beraber bölgenin su ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir." dedi.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA