Kuzey Anadolu Fay hattına yakın olmasının yanı sıra Biga ve Yenice fay hatları üzerinde bulunan Çanakkale'de, deprem önlemleri konusunda önlemler konusunda çalışmalar sürüyor. Biga ilçesinde Biga Ticaret ve Sanayi Odası 3 No’lu Meslek Komitesi tarafından Deprem Riski ve Farkındalık Paneli gerçekleştirildi. Panelde özellikle sanayi alanında yapılan yatırımların deprem riskleri açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusu görüşüldü.

Panele, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, AK Parti Biga İlçe Başkanı Nihat Borazan, MHP Biga İlçe Başkanı Salih Altınkaya, Biga Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Melih Akyıl, TSO üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Biga TSO 3 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Levent Şahin, “Deprem kuşağında bulunan, uzmanların sürekli uyarılar yaptığı bir bölgede yaşayan bizler için çok önemli bulduğum ve bugün bu salonda bu organizasyonu gerçekleştirme aşamasına geldiğimizden dolayı çok mutlu olduğum deprem riski ve farkındalık temalı panelimizi gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Belki yaşadığımız en büyük depreme tanık olduk"

Gerek Biga, gerekse Türkiye’nin depreme hazırlıklı olmadığının altını çizen Şahin, “13 Eylül 1924 Horosan, 7 Mayıs 1930 Hakkari, 1939 Erzincan, 20 Aralık 1942 Niksar-Erbaa, 20 Haziran 1943 Hendek, 27 Kasım 1943 Tosya-Ladik, 1 Şubat 1944 Bolu-Gerede, 28 Mart 1970 Gediz, 19 Ağustos 1966 Varto, 6 Eylül 1975 Lice,1976 Çaldıran, 17 Ağustos 1999 Gölcük, 12 Kasım 1999 Düzce, 1 Mayıs 2003 Bingöl, 23 Ekim- 9 Kasım 2011 Van, 24 Ocak 2020 Sivrice, 30 Ekim 2020 Seferihisar. Bu tarihler bizleri hep tedirgin etmiştir. Belki çocuğumuzda bu tarihleri yaşamışızdır. Bizler Biga TSO’nun 3 No’lu İnşaat, İnşaat Malzemeleri Ticareti ve Mühendislik Hizmetleri Meslek Komitesi olarak yaklaşık 1 yıl önce bir toplantı yaptık ve deprem gerçeğine vurgu yaparak, hazır olmak zorunda olduğumuzu konuştuk. Deprem konusunda kamuoyu oluşturmak zorunda olduğumuzu anlattık. Ardından büyük bir acı tesadüf yaşadık. Belki yaşadığımız en büyük depreme tanık olduk. Tarihler 6 Şubat’ı gösterdiğinde 10 ilimizde yaşanan büyük yıkım, hala yeterince hazır olmadığımızı gösterdi” dedi.

"Depreme hazırlık sürecimizin ilk adımını atmış bulunuyoruz"

Burada oda öncülüğünde, Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğinde bir araya geldiklerini ifade eden Şahin, "Kıymetli hocalarımızı dinleyeceğiz, notlar alacağız. Belki de depreme hazırlık sürecimizin ilk adımını atmış bulunuyoruz. Deprem gerçeğine karşı kalıcı bir çözüm üretmek istiyorsak yapılması gereken bu sorunla yüzleşmek ve yeni imara açılacak konutların yanı sıra kamu kaynaklarının mevcut konut stoklarının yenilenmesine ve güçlendirilmesine harcanması gerekmektedir. Deprem riski kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu gerçekle yüzleşmedikçe ve onu ciddiyetle ele almadıkça depreme hazır olmamız, dayanıklı, sağlıklı kentler inşa etmemiz mümkün değil. Depremle mücadele etmek, depreme hazır olmak zorundayız. Depremin garantisi yok ama olduğunda ne yapabileceğimizi bilmemiz önemli. Aileleri, haneleri deprem anında nasıl bir süreç izlemeleri gerektiği konusunda bilinçlendirmeliyiz. Bizim görevimiz kamuoyu oluşturmak. Üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Konuklarımıza bir kez daha depreme hazırlık sürecimize verecekleri katkı için teşekkür ediyorum. Biga’mızı depreme hazırlamak için hep birlikte ve inatla bu mücadeleyi yapacağımıza inanıyor, panelimizin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Uzman isimlerden deprem gerçekleri

Panelde, Çanakkale'nin, Biga'nın ve ülkenin deprem gerçekleri bir kez daha vurgulandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden uzman isimler, Biga'daki deprem riski ve hazırlıkları konusunda detaylı açıklamalarda bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, ‘Dünden Bugüne Biga Depremleri ve Deprem Potansiyeli’; Prof. Dr. Arzu Başaran Uysal, ‘Afet Risklerini Azaltmada Şehir Planlamanın Rolü’; Doç. Dr. Ali Tolga Özden, ‘Sağlam Yapı – Dirençli Kent Oluşturabilmek İçin Geçmiş Depremlerden Alınan Derslerin Değerlendirilmesi’ ve Dr. Öğretim Üyesi Feyza Nur Bekler, ‘Afet Farkındalığı ve Gönüllülük Çalışmaları’ başlıkları altında sunumlar gerçekleştirildi.

Panelde paylaşılan bilgiler, Biga'da yaşayanları deprem gerçeği konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyarak ve bölgedeki yatırımların depreme dayanıklılığı konusunda farkındalık oluşturuyor.

Arzu Baladur