Toplantılara Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Yenice Tarım ve Orman Müdürü Caner Çelik, Ayvacık Tarım ve Orman Müdürü M.Emin Ekici, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyükgaga, TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Can Amaç, Veteriner Hekim Sıla Tultak, Teknik Personel, Sivil Toplum Kuruluşları Başkan ve Temsilcileri, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları ve üreticiler katıldı.

"Tarım Sigortalarında birçok yenilikler meydana geldi"

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyükgaga, “Tarımsal Üretim alın teri emek isteyen zor bir sektör. Üretimin başlangıcından hasat tamamlanana kadar her aşaması riskler barındırır. Genelde iklim kaynaklı riskler başta olmak üzere yağmur, dolu, fırtına gibi riskler hem ekonomik hem sosyal boyutta olabilmekte ve son yıllarda bölgemizde bu afetleri sıkça yaşamaktayız. Bakanlığımız bu risklere karşı korumak için 2005 yılında Tarım Sigortaları Kanunu hazırladı. 2005 Haziran ayında TBMM ilk defa siyasi partilerin oylarıyla kabul edilerek Tarım Sigortaları Kanunu yayınlanmış oldu. Sizlerin de isteğe bağlı ekili dikili arazilerinizi sigorta yaptırmanızın önünü açtı. O günden bu yana Tarım Sigortalarında birçok yenilikler meydana geldi. Değişmeyen tek şey sizin ödeyeceğiniz pirimin en az %50'sini devlet ödeyecek. İlimiz polikültür tarımın sebzeciliğin meyveciliğin yoğun yapıldığı bir İl. Bu riskleri en aza indirgemek için emeğimizi sigorta altına almalıyız. Üreticilerimizin sorunsuz problemsiz bir yıl geçirmelerini diliyorum" dedi.

Ardından Tarsim uzmanı Ziraat Mühendisi Can Amaç ve Veteriner Hekim Sıla Tultak, Tarım Sigortalarının Önemi, Tarım Sigortalarındaki Yenilikler, Sözleşmeli Üretim Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik Kapsamında Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunluluğu getirilmesi konularında katılımcılara ayrıntılı sunum yaptı, üreticilerin sorularını cevaplandırdı. Toplantıda Yenice İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden Vet. Hek. İdris İnan katılımcılara Bakanlık desteklemeleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Toplantılar üreticilerin sorunlarının dinlenip, taleplerinin alınmasının ardından sona erdi.

Haber Merkezi