Geçen hafta Çanakkale genelinde şiddetli yağmur ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Yağışlar sonrasında bir çok bölgede olduğu gibi Lapseki’de de sel felaketi yaşandı. İlçenin birçok bölgesinde cadde ve sokaklar, yazlıklar sular altında kaldı. Lapseki Belediyesi ekipleri, sağanak yağış nedeniyle oluşan su birikintilerini kontrol altına almak ve evleri su baskınlarından korumak için seferber oldu. Yağışın şiddeti nedeniyle caddelerde oluşan küçük su birikintileri, vatandaşların güçlükle yürümelerine neden oldu. Belediye ekipleri, rögar kapaklarının tıkanmaması için önleyici temizlik çalışmalarını hızla sürdürdü. Lapseki ilçesindeki bazı ev sahipleri, su baskınları nedeniyle zor anlar yaşarken, belediye ekipleri su tahliye çalışmalarını aralıksız sürdürerek vatandaşların mağduriyetini en aza indirmeye çalıştı.

İlçede zararlara yol açan sel felaketinden sonra genel değerlendirme yapan Lapseki Belediye Başkanı, Eyüp Yılmaz,  ekiplerin yağışın olduğu günden beri seferber olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımızın can güvenliği en önemli önceliğimizdir" dedi. Yılmaz açıklamasında şu cümlelere yer verdi. “Geçtiğimiz cuma günü yoğun yağışlar neticesinde tüm bölgede elbette ki istenmeyen birçok sel baskınları oluştu. Lapseki'de de bazı sıkıntılar yaşandı. Ama şükürler olsun en başta şuna dua etmek lazım. Bir can kaybımız yok. Öyle büyük mal kaybımız yok. Buna rağmen bizim şehirlerimizin sistemleri belli. Belki Metrekare’ ye 20 kilogramı, 25 kilogramı kaldırabilecek durumda şehirlerde, ilçelerde yapılan altyapı. Ama gerçekten 100 kilograma kadar çıktı. Cuma günkü yağış 100 kilograma kadar çıkınca bütün dereler her taraf Lapseki’nin her tarafı su oldu. Elbette ki biz bununla ilgili daha önceden gerekli önlemleri almış olmamıza rağmen küçük sıkıntılar yaşadık. En başta ben 2010 yılından beri Çınarlıdere' nin bu kadar yükseldiğini ve bu kadar bir suyun geldiğini görmedim. Bizimkiler sitesi dediğimiz bölümde arkasındaki kanalda her taraf bütün tarlaların içi dahil her taraf su oldu. Bunların boşaltılması bir zaman gerektirdi. Saat gece on ikiye doğru şükürler olsun ki biraz azalınca her ne kadar aldığımız tedbirler olsa da bunun yanında o andaki anlık çalışmalarla beraber suyun çeşitli yerlerden, tarlaların içlerinden de dereye ulaşmasını sağladık. Bununla beraber Dalyan tarafında küçük sıkıntılar yaşandı. Ama şunu söylemek isterim ki şükürler olsun çok büyük bir kaybımız olmadan, mal kaybımız da dahil ufak tefek belki kodu çok düşük olan yerlerde bodrumlara sular girdi.

Artık şiddetli yağmurları öngörül alt yapı ve dere taşkın çalışmalarımızı bu doğrultuda yapmamız gerekiyor” dedi. Yılmaz konu ile ilgili şunları söyledi. “Önümüzdeki dönem içerisinde tedbirler alınacak. Ama şu bir gerçek ki bundan sonra yağışların artık bu şekilde olacağını, iklim değişikliklerinden dolayı hepimiz gördük. Buna göre tedbirleri almamız gerekiyor. Biz buna göre çalışmalarımızı şu anda sürdürüyoruz. Gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Gerekli raporlarımızı hazırladık. Gerekli mevkilere, o akşam mesela Devlet Su İşlerimiz geldi. Vali Bey ertesi gün geldi ziyaret ettiler. Yerinde herkes incelemesini yaptı. Devlet Su İşlerimiz yerinde incelemelerini yaptı.

Yapılması gereken çalışmaları beraber ortak çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki dönem içerisinde yapacağız. Yapmamız gerektiğini de hep beraber görüyoruz. Rabb'im bir daha böyle bize felaketler yaşatmasın diyorum. Çünkü sadece Lapseki'de değil, bütün her tarafta olduğu için, başka taraftan gelen Çardaktan, Umurbey' den, farklı yerlerden gelen taleplere malesef cevap veremedik. Her tarafta sıkıntı vardı. Bir daha böyle bir sıkıntı yaşamayız diye dua ediyorum.” dedi.

Arzu Baladur

Foto: BHA