Son iki yıldır Çanakkale’de orman yangınları daha fazla çıkıyor. Geçen yıl yangınlardan dolayı ormanlık alanlarında ve çevresinde mangal yakma yasağı getirildi. Aynı yasak bu yıl da devam ettirildi. Bu yıl orman yangınları daha da arttı. Günlerce süren yangınlar Çanakkale merkez çevresinde büyük ormanlık alanları küle çevirdi. Yangınların başladığı andan itibaren valilik kararı ile mangal yakma yasağı getirilmişti.
Yasaklar nedeniyle bu yıl yapılan mangalların büyük bölümü de satılmadı. Elde kalan mangallar da depoya kaldırıldı. Kış aylarının yaklaşması ile bu sefer ustalar soba yapmaya başladı. Mangallardan umduğunu bulamayan ustalar, ekonomik kriz nedeniyle sobaların bu yıl çok satılacağını tahmin ediyor.
Mart ayından itibaren vitrine çıkardıkları mangalları, ağustos ayı ortalarından itibaren depoya kaldırdıklarını söyleyen sobacı ustası Mehmet Çeneri, “Bu sene mangal satışlarının yangınlardan dolayı azaldığını söyleyen usta Çeneri, “Sacdan imal ettiklerimiz var, hazır gelen emaye sac sobalarımız var. Bunların yanı sıra döküm sobalarımız var” dedi. “Daha çok köylerden ve doğalgaz olmayan ilçe ve beldelerden gelen müşterilerimiz var. Satışlarımız şimdilik az ancak havaların daha da soğumasıyla satışlarımız da hızlanacaktır.” Diye konuşan usta Çeneri, “Satışlarımızdan memnunuz, Allah bereket versin” dedi.
 
Bünyamin Nami Tonka
Foto: BHA