Kahramanmaraş merkezli iki  büyük depremden etkilenen 11 ilde binlerce bina yıkıldı 50 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bölgelerde yaralar sarılmaya devam edilirken Evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını merak eden milyonlarca kişi, yaşadıkları yerden geçen fay hatlarını da büyük merakla araştırmıştı. 
 
Son depremin ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) da diri fay hattı haritasını güncelledi. Haritaya göre Çanakkale diri fay hattı üzerinde yer almazken Çan ve Yenice faylarını  deprem oluşturma riskinin yüksek olduğu da gözlendi.  Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA)  diri fay hattı haritasını güncelledi. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki  büyük depremden sonra gözler deprem riski olan bölgelere çevrildi. Evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını merak eden milyonlarca kişi, yaşadıkları yerden geçen fay hatlarını da büyük merakla araştırdı. Fakat fayların hareketliliği ve yeni oluşan faylar nedeni ile haritalar da güncellendi. Bu kapsamda çalışmalarını tamamlayan Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA)  diri fay hattı haritasının güncel halini paylaştı. MTA’nın güncel haritasına göre  45 il ve 110 ilçe fay hattına en yakın ve fay hattı üzerinde olan bölgeler olarak belirlendi.

ÇANAKKALE CANLI FAY HATI ÜZERİNDE DEĞİL
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hattı haritasında Fay üstünde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplam üç büyük fay hattı bulunduğu ülkemizde Son 10 bin  yılda en az bir kez hareket etmis¸ ve deprem oluşturmuş faylar 'diri fay' olarak tanımlanıyor. Bu fayların yeniden deprem oluşturma olasılığının yüksek olduğu bilinse de bazı bölgelerde depreme rastlanmıyor.  Çanakkale’de  bulunan ve yıllardır hareketlilik tespit edilmeyen Çan ve Yenice fayları canlı  fay haritasında yer almazken, komşu il Balıkesir’de  Gönen ve Manyaz fayları canlı fay haritasında yer aldı.
 
Tuba Demirtaş