Çanakkale Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı düzenleme projesi geçtiğimiz ay başlatılmıştı. Belediyenin başlattığı düzenleme projesi, zamanlaması itibariyle Çanakkalelilerden tepki görmüştü. Çanakkale Belediyesi’nin yerel seçimler öncesi gösteriş yapmak amacıyla ihtiyaç olmayan bir projeyi başlattığını düşünen Çanakkale halkı, aynı zamanda 29 Ekim 2023 Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yılında meydanın kullanılamayacak olmasından dolayı Çanakkale Belediyesi’ne eleştiri oklarını yöneltmişti. Bir kesim de yapılan düzenlemenin Çanakkale’de hali hazırda var olan otopark sorununu iyice körükleyeceğini ifade etmişti.

“Neden daha önce yapılmaya başlanmadı?
Gerçekleştirilen düzenleme projesine bir tepki de MHP Çanakkale İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım’dan geldi. Yıldırım sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Tam da Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımız süreçte Şehrimiz Cumhuriyet Meydanı’nın düzenlemeye alınması ne zamansız iştir. Belediyenin bu konuda plansız şekilde hareket ettiği açık! İş planına baktığımızda inşaat süresinin 31.12.2023- yıl sonuna kadar olduğu asılan tabelada net. Şehrimizin güzel bir meydana sahip olması önemli, fakat bu işin zamanlamasının ayarlanması bu kadar mı zor? 100. Yılın kutlama zamanı ve planı çok açık. Madem böyle bir düzenleme düşünülmüş neden daha önce yapılmaya başlanmadı? Neden 100. Yılı kutlayacağımız bu dönem gözetilerek hareket edilmedi?” dedi.  

“Bu alan tahsis edilmese ne yapacaktık?”

Cumhuriyet Meydanı alanının alternatifi olmadığını, ancak Çanakkale Valiliği’nin alan konusunda yer göstermesi ile çeşitli törenlerin gerçekleştirilebildiğini belirten Başkan Yıldırım, Çanakkale Belediyesi’ne eleştirilerine şu sözlerle devam etti; “Bu süreçte bir şeyi daha fark ettik ki şehrimizde çelenk koyulacak alternatif bir alanımız yok. Bu konuda Çanakkale Valimiz Sayın İlhami Aktaş’ a teşekkür ederiz. Valilik binası önünde yaptıkları düzenleme ile çelenk koyulacak alan tahsisini gerçekleştirdiler.  Bu düzenlemeleri ile 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama Programı, Ahilik Günü Programı, 19 Eylül Gaziler Günü Programı çelenk koyma törenleri Valiliğimiz önünde gerçekleşti.  Bu alan tahsis edilmese ne yapacaktık?  Ciddi şekilde merak konusu? Belediyenin bir alternatifinin olmadığı açık! Böylesi önemli bir konuda yol haritasız, alternatifsiz ve planlamasız hareket edilmesi hiç hoş değil!”

“Takipçisi olacağız”
Beklentilerinin konunun hızlıca ele alınarak, Cumhuriyet Meydanı’nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıl kutlamalarına acilen yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım açıklamasının sonunda; “Gerçi Belediyenin önceki ‘İnşaat’ süreçlerinde ne kadar ağır olduğunu, net olarak tecrübe ettiğimiz için, sanırım çok fazla beklenti içine girmemek gerekecek? Bu önemli konunun yakinen takipçisi olacağız” dedi.

Atakan Alkış