Ayvacık ilçesi ile Yunanistan’ın Midilli adası arası kaçak göçmen göçmen yolu olarak biliniyor. Kaçak yollarla Türkiye’ye gelen kaçak göçmenler, buradan organizatörler yardımı ile Ayvacık ilçesi sahillerine götürülüyor. Burada her organizatörün ayrı bölgesi bulunuyor. Getirilen kaçak göçmenler burada zeytin ağaçları altında saklanarak gönderileceği zamanı bekliyor.
Hem Ayvacık sahillerinde bulunan gözlemciler hem de Yunanistan’ın Midilli adasının kıyısında bekleyen organizatörler her iki ülkenin sahil güvenlik görevlerini gözlemliyor. Sahil güvelik ekipleri ortada gözükmediği zaman organizatörler şişirdikleri botlara mültecileri koyarak denize bırakıyor. Çoğu yakalanmadan Yunanistan’a ulaşıyor. Bir kısmı hem Türk sahil güvenli ekiplerine bir kısmı ise Yunanistan sahil güvenlik güçlerine yakalanıyor. Zaman zaman meydana gelen kazalarda ise kaçak göçmenler hayatını kaybediyor.
Bu güzergahta organizasyonu yapanlara karşı da sık sık operasyonlar düzenleniyor. Son yapılan operasyonda yakalananlar arasında bir malulen emekli polis bir de vergi dairesinde çalışan memurun yakalanması dikkat çekiyor. Son operasyon Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı. Göçmen kaçakçılığı suçunun engellenmesi ve organizatörlerin yakalanması amacıyla yapılan çalışmalarda; organizatörlük yaptığı tespit edilen 1 Şüpheli İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü kadrosundan malulen emekli Polis Memuru, 1 şüpheli ise Çanakkale Vergi Dairesinde memur olarak görev yapan toplam 31 şahsa yasal işlem yapıldı. Şüphelilerden 21’i çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine teslim edildi. 4 şüpheli Adli Kontrol kararı ile 5 şahıs savcılık kararı ile salıverildi. 1 şüpheli ise aranıyor.
Gerçekleştirilen operasyonlarda 18 araç, 87 can yeleği, 18 şambrel, 5 el hava pompası, 19 can simidi  ve 74.160 TL, 3 Gram Altın, 3 Amerikan Doları paraya suçtan elde edilen gelir kapsamında el konuldu.
Suça karıştığı tespit edilerek ülkemizden yasadışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adasına geçmeye çalışan 224 Afganistan, 1 Suriye, 4 Filistin uyruklu şahsa adli işlem yapıldı, hakkında adli/idari işlem yapılan toplam 329 yabancı uyruklu şahıs Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.
.Ayrıca hakkında Türk Vatandaşı veya Yabancının Yurtdışına çıkmasına imkan sağlamak suçundan arama kararı bulunan 2 kişi yakalandı, 1 kişi tutuklandı ve 1 kişi savcılık makamı tarafından serbest bırakıldı.

Atakan Alkış