Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ortaklığında yapılan Troya Kültür Yolu Festivali başladı. 17 Eylül tarihine kadar sürecek olan festivali öncesi basın toplantısı yapıldı. Basın lasmanına Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir katıldı. Lansman toplantısının açılış konuşmasını Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yaptı. Kaşdemir konuşmasında Çanakkale’de çok önemli bir festivalin başladığını ifade ederek “Troya Kültür Yolu Festivali’miz başlıyor. Geçtiğimiz yıl 1’incisini yaptığımız Kültür ve Turizm Bakanımızın Çanakkale’deki etkinliklerden çok mutlu olduğu ve Çanakkalelilerinde Kültür Yolu Festivalini çok sevdiği anlayışından hareketle seneye de yapalım demişti. Bir kez daha bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımız Çanakkale’de Troya Kültür Yolu Festivalini başlatıyor. Gerçekten günlerce sanatın, kültürün her türlü dalı Çanakkale’de halkla buluşuyor” dedi.
 
BÜYÜK KATKI SAĞLIYORUZ
Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’ da festivalin önemine vurgu yaparak,  “Türkiye Kültür Yolları Festivallerinin durağı olan Çanakkale’deyiz. 5 Ağustos’ta Kapadokya’da başlayan daha sonrasında Trabzon, Erzurum’da devam eden festivali Çanakkale durağında hız kesmeden bir araya geldik. Biz festivalleri planlarken şehirlerimizin marka değerlerini hedefleyerek yola çıktık. Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali’nin bu yıl 2’ncisi düzenleniyor. Bundan sonraki süreçte de festivallerimiz şehirlerimizin her yıl belirlenen tarihlerinde yapılmaya devam edecek. Bu planlamayı yaparken de şehirlerimizin, esnaflarımızın konaklama verilerini de alıyoruz ve sezonun boş olduğu dönemlere denk getirmeye çalışıyoruz, hareketliliği artırmak için. Festivallerimiz çok yoğun bir etkinlik programı içerisinde devam ediyor. 9 gün boyunca konserler, sergi, tiyatro, birçok etkinlikle devam ediyor. Çocuklarımıza yönelik de çok güzel etkinliklerimiz var. Bu yıl özellikle çocuklarımıza yönelik etkinlikleri artırıyoruz. Her festivalde olduğu gibi gastronomi kısmı mutlaka festivalimizin içerisinde yer alıyor. 40’dan fazla noktada 500’e yakın etkinlik gerçekleştirilecek. Bunun gururla söylüyorum. Hem şehirlerimizin hem ülkemizin tanıtımına Kültür Yolları Festivalleri’ nin çok büyük katkısı oldu. Süresi ve çeşitliliği kapsamında dünyanın en geniş festivali olarak göz önünde. Bunu da uluslararası mecralara taşımak için çabalıyoruz” dedi.

ÖNEMLİ SANATÇILAR SAHNE ALACAK
Festival, geniş bir yelpazede etkinliklere ev sahipliği yapacak ve 7'den 70'e her kesime hitap edecek. Konserler, sergiler, tiyatro gösterileri ve çocuk atölyeleri gibi birçok etkinlik düzenlenecektir. Konserlerin başlangıcı, ünlü sanatçı Ferhat Göçer'in performansıyla olacaktır. Diğer günlerde ise Resul Dindar, Uğur Arslan, Sinan Akçıl, Gökhan Tepe, Murat Dalkılıç ve Simge Sağın gibi ünlü sanatçılar sahne alacaktır. Ayrıca, tarihi mekanlar olan Hamidiye Tabyaları ve Kilitbahir Kalesi'nde de konserler düzenlenecek. Tiyatro tutkunları için ÇOMÜ İçdaş Kongre Merkezi'nde tiyatro gösterileri sunulacaktır. Ayrıca, şehir genelinde çeşitli sergiler ve çocuklara yönelik etkinlikler de gerçekleştirilecektir. Troya Kültür Yolu Festivali, Çanakkale'de kültür, sanat ve eğlenceyi bir araya getirerek zengin bir deneyim sunacaktır. Bu etkinliklerle hem şehir hem de ülke tanıtımına büyük katkı sağlanmaktadır ve festival, uluslararası platformlarda da tanıtımını yapışıyor.

FESTİVAL AÇILIŞINI GÖÇER YAPTI
Troya Kültür Yolu Festivalinin Konser bölümünde sahneye ilk Ferhat Göçer çıktı. Anadolu Hamidiye tabyalarına kurulan  sahnede  sevilen şarkılarını seslendiren Ünlü Sanatçı'nın ardından 11 Eylül'de Resul Dindar sahne alacak,  Son yıllarda söylediği anlamlı şarkılarla iyi br çıkış yapan ve Türküleri hikayeleri ile birlikte seslendiren Uğur Arslan ise 12 Eylülde sahne alacak. 13 Eylülde Sinan Akçıl, 14 Eylülde Gökhan Tepe, 15 Eylül'de Murat Dalkılıç ve 16 Eylül'de Simge Sağın Anadolu Hamidiye Tabyalarında kurulan sahnede sevenleri ile bir araya gelecek.  Hamidiye Tabyalarındaki konserler 17 Eylül'de  Fatma Turgut'un Konseri ile konserler son bulacak.
 
ANADOLU ATEŞİ COŞTURDU
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en fazla ilgiyi Anadolu Ateşi gördü. Pazar akşamı tabyada sahne alan Anadolu Ateşi’ne ilgi büyük oldu.
 Hamidiye Tabyalarının yanı sıra Kilitbahir Kalesi de konserlere ev sahipliği yapacak. Geçtiğimiz yıl da bir çok ünlü sanatçıyı ve orkestrayı ağırlayan tarihi kalede  bu yıl da perde Ahmet Baran'ın konseri ile açılacak. Kanun sanatçısı Ahmet Baran 11 Eylül'de tarihi kalede sahne alacak.  12 Eylülde Retrobüs, 23 Eylül'de Umut Akyürek  Türk Müziği Akşamı, 14 Eylül'de İkilem, 15 Eylül'de 80'ler Melodileri ve Kilitbahir Kalesi sahnesinin son konseri ise 16 Eylül'de Gece Yolcuları'nın olacak.  Öte yandan Gelibolu Mevlevihanesi, Nedime Hanım Konağı ve  İÇDAŞ Kongre merkezinde de konserler verilecek.  10 Eylül'de İçdaş Kongre merkezinde Atatürk'ün sevilen şarkıları seslendirilecek.  11 Eylül'de Solist Bekir Ünlüataer eşliğinde Türk Sanat Müziğinin unutulmaz temsilcisi Zeki Müren Şarkıları seslendirilecek. İÇDAŞ'ta son konser ise  16 Eylül'de Samsun Opera ve Bale sanatçıları tarafından Vivaldi Dört Mevsim Konseri verilecek. Tarihi Mekanlardan biri olan Gelibolu Mevlevihanesinde ise  ilk konser 10 Eylül'de  Tasavvuf, İrfan ve Meydan  Topluluğu tarafından  gerçekleştirilecek  Devran-ı Şerif Postnişin M. Fatih  Çıtlak Konseri ve sema gösterisi ile başlayacak. 15 Eylül'de ise İstanbul Trihi Türk Müziği Topluluğu Konseri verilecek.  Mevlevihanede son etkinlik ise  16 Eylül'de  Safer Aşı  ve Mevlevi Ayin-i Şerif gerçekleştirilecek. Konserlerin bir başka mekanı olan Nedime Hanım Konağının bahçesinde ise  11 Eylül'de Troya Ozanları sahne alırken, 12 Eylül'de Çanakkale Barış Korosu, 13 Eylül'de Sedat Çılgın ve  İlber Cebeci'nin Bağlam Gitar resitali olacak. 14 Eylülde ise otizimli gençler sahne alacak.  Piyano'da Batuhan Kil ve Buğra Çankır, Şanda ise Recep Ege Altınoğlu'nun yer alacağı Otizmli yetenekler sahne alacak. Tarihi konağın son konseri ise 15 Eylül'de   Birol Aydın ve Asrın Can Akalın'ın Keman-Piyano resitali olacak.
 
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında tiyatro etkinlikleri de gerçekleştirilecek. ÇOMÜ İçdaş Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek tiyatroların perdesi  Festivalin ilk günü olan 9 Eylül'de aralanacak ve ilk gösteri  Ünlü isimler Doğan ve Onurun katılımı ile Abur Cubur Doğan ve Onur sahne alacak.  12 Eylül'de Vişne Bahçesi sahnelenecek, 13 Eylül'de İstanbul Devlet Tiyatrosunun Profesyonel oyunu  sahnelenirken, 14 Eylül'de sahne Samsun Devlet Opera ve Balsei oyuncularının olacak. Oyuncular Carmen oyunu ile seyircilerin karşısına çıkacak. Tiyatronun son perdesi ise Ali Poyrazoğlu tiyatrosunun olacak. 15 Eylül'de gerçekleştirilecek  Tamamla  Bizi Ey Aşk ile tiyatrolar sa sona erecek Festival kapsamında şehrin dört bir yanında yine çeşitli sergiler düzenlenecek. Sanatseverler sergilerde sanatçıların hünerlerini görürken, festivalde çocuklar da unutulmayacak. Çeşitli etkinliklerle çocuklar da gün boyu eğlenceli anlar yaşayabilecek.

Bünyamin Nami Tonka
Foto: BHA