Sosyal medyayı kullanarak vatandaşlara ulaşan soyguncular, değişik dolandırıcılık yöntemlerini kullanıyor. Vatandaşlara beli işyerleri ve otellerin linklerini atarak 5 yıldız ve güzel yorum yapmaları karşılığında 20,30 veya 50 TL veriliyor. Ardından satın alma yapmaları durumunda aldıkları malların fiyatı karşılığında yüzde 30,40 veya 50 daha fazla parayı geri gönderiyor. Güven sağlandıktan sonra asıl vurgun yapılıyor. Hem vatandaşlar dolandırılıyor hem de bu da mekanların, otellerin ve satılan ürünlere verilen yıldızların ve güzel yorumların gerçek olmadığını gösteriyor.
 
Dijital ortam ile beraber her türlü dolandırıcılık yapılıyor. Son günlerde en yaygın hale geleni ise mekanlara, otellere ve ürünlere yıldız verip güzel yorum yapan çete. Sosyal medyada sahte hesaplarla insanlara ulaşıp, mekanlara yıldız ve güzel yorum yaparak para kazanabileceklerini sağlıyor. İletişim kurduktan sonra sosyal medya ve iletişim araçları aracılığı ile kişilere yeme içme mekanlarının, otellerinin ve e ticaretteki malların linkleri atılarak 5 yıldız ve güzel yorum yapmaları karşılığında para veriliyor. Hesap numarasını veren kişiye verdikleri yıldızlar karşılığında bazen 20 TL, bazen 30 TL ve bazen de 50 TL gönderiliyor.
Bir süre sonra ikinci aşamaya geçiliyor. Birkaç dakika ayırarak verdiği yıldızlar karşılığında para alan kişiye bu sefer başka seçenek sunuluyor. Seçilen ürünler gösterilerek ilk olarak 300 TL civarında para göndermesi durumunda ve bu ürünü satın alması halinde geri olarak yüzde 40 civarında artışla parasını geri veriliyor.
Alınan ürünün kim gittiği ise bilinmiyor.
Bu para gönderilip satış yapıldıktan sonra yüzde 40 yani gönderdiği 300 TL karşılığında hemen hesabındda 420 TL geri gönderiliyor. Bu birkaç sefer tekrarlanınca güven birkaç daha artıyor ve çok kolay yoldan para kazanıldığını gören kişinin güveni sağlandıktan sonra asıl vurguna geçiliyor.
Birkaç gün sonra birkaç yıldız sonucunda 80 TL civarında ödeme yapıldıktan sonra bu sefer daha yüksek miktarda satın alma işlemine geçiliyor. En küçüğü 3 bin en yükseği ise 30 bin TL arasında seçneklerle ödeme yapıldığı taktirde yüzde 50 artışla paranın gönderileceği söyleniyor.  Bu yöntemle para yatırıldığında bu sefer para geri gönderilmiyor ikinci satınalma işlemine geçiliyor. Soran kişiye de paranın satın alma sonunda toplu yatırılacağı söyleniyor. Buna inanan kişi ise bu kişiye bu sefer 8 bin TL ile 60 bin TL arasında üçüncü bir seçenek sünüyor. Bunu yapmayanın sözleşmesinin biteceği ve ödediği paranın geri gönderilmeyeceği söyleniyor. Parasını da kurtarmak için bir satı alma işlemi daha gerçekleşiyor. Bu sefer başka bir satınalma seçeneği sunuluyor ve her seferinde miktar artıyor ama hiç geri ödeme yapılmıyor. Bu yöntemle kişiler binlerce TL ile dolandırılıyor.
Bu yöntem, dolandırıcılığın yanında mekanlara verilen yıldız ve güzel yorumların gerçek olmadığı ve e ticarette ürünlerin de bu kadar çok satılmadığı ve olumlu yorumların da doğru olmadığı gerçeği ortaya koyuyor.
 
Mehmet Güler