Enflasyonun her geçen gün arttığı, aylıkların giderek eridiği bir dönemde Memurların iki yıllık alacağı için pazarlık masası kuruldu.  Memur ve memur emeklisinin iki yıllık zam pazarlığında masada uzlaşma sağlanamadı. Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen zam oranında uzlaşma sağlamadığı için karar hakem kuruluna kaldı.
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlamıştı.  Ancak gelinen süreçte Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında  zam oranında uzlaşma sağlanamadı. Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti. Ancak Memur-Sen bu rakamın Merkez Bankası’nın hedeflediği yıllık enflasyon rakamlarının bile altında olduğunu belirterek meydanlara inmiş ve 2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam istemişti. Son güne kadar yapılan sayısız görüşmelere rağmen  sonuç alınamadı. Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında gün boyu dolaylı süren pazarlıkların ardından, sürenin bitimine saatler kala Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve yetkili sendikaların genel başkanları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına geldi. Memur-Sen heyeti ile Kamu İşveren Heyeti, sözleşmenin genelini ilgilendiren zam teklifi başta olmak üzere hizmet kollarına ait talepleri son kez müzakere etti. Ancak 6 saat süren görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görüşmelerin sonuçlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede kısmi uzlaşmayla 11 hizmet kolunda imza attıklarını belirterek, kararın tüm kamu görevlilerine, ailelerine ve emeklilerine hayırlı olması temennisinde bulundu. Bakan Işıkhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik." dedi.

Oransal Kısımda Mutabakat Sağlayamadık
Toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın "Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı" dedi.
 
Haber Merkezi