Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (RE-You) Projesi kapsamında düzenlenen Kariyer Fuarı'nda, 18-29 yaş arası 480 gence, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmeleri için gerekli nitelikleri kazandıracak rüzgâr, fotovoltaik ve biyogaz olmak üzere, 3 enerji sisteminin dahil olduğu yenilenebilir enerji eğitimleri verildi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın I·nsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse edilen RE-You Projesi kapsamında 18-29 yaş arası 480 gence, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmeleri için gerekli nitelikleri kazandıracak rüzgâr, fotovoltaik ve biyogaz olmak üzere, 3 enerji sisteminin dahil olduğu yenilenebilir enerji eğitimleri verildi.

480 Kursiyer Türkiye Genelinde Staj Yapma ve İstihdam İmkanı Elde Edecek
Proje kapsamında 480 kursiyer, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde ve Balıkesir Üniversitesi’nde bulunan Sürekli Eğitim Merkezleri’nde aldıkları yenilenebilir enerji eğitimleri sonrasında törenle mezuniyet belgelerini aldı. Kursiyerler, Türkiye genelindeki yenilenebilir enerji şirketlerinde staj yapma ve istihdam imkânı elde edecek.
Fuarın açılış konuşmalarını sırasıyla; RE-You Projesi Takım Lideri Prof. Dr. Dusan Gvozdenac, RE-You Projesi ve GMKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Koç, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Laurent Guirkinger ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptı. Açılış konuşmalarının ardından protokol tarafından stantlar gezildi. Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretim potansiyeli en yüksek, rüzgâr, biyogaz, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin olan Güney Marmara Bölgesi'nde yürütülen bu proje ile rüzgâr, güneş ve biyogaz güç sistemleri alanlarında 280 saatlik hem teorik hem de uygulamalı teknik ve sosyal beceri eğitimleri alan; yenilenebilir enerji sektöründe kariyer yapma hedefi olan genç mezunlar sektörün önde gelen firmalarıyla bir araya geldi.
Proje kapsamında hem Balıkesir Üniversitesi’nde hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yenilenebilir enerji laboratuvarları kurulurken, üniversiteler Global Wind Organization (GWO) tarafından aktedite edildi. Biyogaz, rüzgâr ve güneş enerjisi alanlarında 7 adet müfredat kitabı basılırken, düzenlenen çalıştay ve konferanslara yenilenebilir enerji alanında 1000’in üzerinde paydaş katıldı.
Balıkesir Üniversitesinde eğitimler devam etmekte olup eğitimlerin bitimini takiben mezuniyet töreni ve kariyer Fuarı düzenlenecek.

Kaynak: Güney Marmara Kalkınma Ajansı