Çanakkale ise bir sıra yükselerek üçüncü sırada yer aldı. Aynı zamanda öğrenci kenti olan Çanakkale’nin bu raporda üst sıralarda yer alması öğrencilerin tercihlerinde etkili olacağı tahmin ediliyor.
Üniversite yerleştirme sınavının açıklanmasının ardından öğrenciler tercih yapmaya başladı. Öğrencilerin yaptığı tercihlerde en çok dikkat edilen alan üniversitenin kalitesi, ikinci sırada ise şehir geliyor. Aynı zamanda öğrenci şehri olan Çanakkale’nin en büyük gelir kaynağı da öğrencilerden oluşuyor. 60 bin civarında öğrencisi bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ), şehir merkezinin dışında ilçelerde de hem fakülteleri hem de yüksekokulları bulunuyor. Bu yüzden kentin her bölgesinde öğrenciler barınıyor. En büyük gelir kaynağı olan öğrencilere şehirdeki vatandaşların nasıl davrandığı da merak konusu.
Bu alanda araştırma yapan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı'nca (UNIAR) her yıl yayınlanan, 'Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri' araştırması sonuçları açıklandı.
Yayınlanan verilerde, meydana gelen deprem felaketinden etkilenen 11 il araştırmaya dahil edilmedi. Alınan bilgilere göre veriler; 70 ilde eğitim gören 40 bin üniversite öğrencisi üzerinden elde edildi. Veri sonuçlarına göre, öğrencilerin 27 ilde yaşamaktan memnuniyet duyduğu görülürken, 38 ilde  bulunmakta memnun olmadıklarını belirtti. Türkiye'nin üniversite öğrenci başkentleri Eskişehir 6’ıncı kez birinci oldu. 2023 memnuniyet sıralamasında Eskişehir 91 puanla birinci, Ankara 89 puanla ikinci, Çanakkale 88 puanla üçüncü sırada yer aldı. İlk üç şehir arasındaki puan farkının az olması da dikkat çekiyor. Öte yandan 2020 ve 2022 yılında yapılan araştırmada Çanakkale 4. Sırada yer almıştı.

Mine Yel