Ağı Dağı Kusca Kestane Menbaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği’nin bağışlar sağladığı su Çanakkale merkezde 25 çeşmede akıyor. Vatandaşlar içme suyu için daha çok bu suları kullanıyor. Kalitesi ile de çok tercih edilen bu suların aktığı çeşmelerin başında hep kuyruklar oluşuyor. Özellikle suların da zamlanması ile beraber bu çeşmelere olan rağbet daha da arttı.  

2 GÜNLÜK KESİNTİ
Hava sıcaklığının iyice arttığı ve daha çok suya ihtiyaç duyulduğu bugünlerde çeşmelere gelen suyun ana hatta meydana gelen sorun nedeniyle dün su verilemedi. Dernek yetkililerinden alınan bilgiye göre; ana hatta yaşanan sorunlar nedeniyle suyun kesildiği, suyun bir an önce giderilmesi için çalışma yapıldığı öğrenildi. Çalışmaların yolunda gitmesi durumunda suyun Perşembe günü suyun akacağı açıklandı.
1987 yılında bazı girişimci iyiliksever kişiler tarafından Ağı Dağı Kuşça Memba Derneği kuruldu. Karaca Örenden dağa kadar mesafe 27 kilometre 3 kilometrede buradan dağdaki küçük su kanyaklarını toplayarak Çanakkale'ye getirmişler. O dönem nüfusu 60 bin olan Çanakkale’de 30 civarında çeşme kurulmuş. Zaman içinde sokaklarda PTT, doğalgaz ve diğer hatların kurulması ile bu çeşmelerin bir kısmı iptal olmuş. Şuanda merkez ilçede bu çeşme sayısı 25 civarında. Yazın az su nedeniyle sık sık suyu kesilen bu çeşmelerin masrafları da bağışlarla sağlanıyor.
 
Turgut Engin