Milyonlarca genç üniversite adaylarının sabırsızlıkla beklediği YKS sonuçları açıklanmasıyla birlikte gözler şimdi üniversite ve şehir tercihlerine çevrildi. YKS’ye giren binlerce aday tercih dönemi için heyecanlı bir bekleyişte. Tercih döneminde en çok araştırılan ve tercih edilmeyi düşünülen üniversitelerin arasında Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) geliyor.
Yükseköğretim hayatının önemli dönüm noktalarından biri olan üniversite tercihleri, öğrenciler için geleceğini şekillendirecek önemli bir adım olarak görülüyor. Öğrenciler, tercih edeceği üniversitelerin ve şehirlerin avantajlarını ve dezavantajlarını araştırmaya başladılar.

ÖĞRENCİ KENTİ ÇANAKKALE
Türkiye’de en çok tercih edilen üniversitelerden biri olan ve öğrenci kenti olarak bilinen Çanakkale de bu listenin başını çekiyor. ÇOMÜ bünyesinde yaklaşık 51 bin öğrenci aktif olarak bulunuyor ve bu sayı her sene artmaya devam edecek.
Çanakkale, deniziyle, doğal güzellikleriyle, tarihiyle ve yaşanılabilir bir şehir olmasıyla birlikte öğrencilerin gözdesi haline geliyor.
Truva, Assos, Gelibolu, Kaz Dağları, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gökçeada, Bozcaada ve Çanakkale Boğazı gibi değerlerle tarihe mal olmuş bir coğrafyada yer alan ve ülkemizin, içinden deniz geçen iki şehrinden biri olan Çanakkale’nin üniversitesi, ÇOMÜ yeni akademik yılda, yeni öğrencilerini bekliyor.
ÇOMÜ bünyesinde 18 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 42 araştırma ve uygulama merkezi bulunduruyor. Ayrıca Japonca öğretmenliği bölümünün bulunduğu iki şehirden biri konumunda.
Düzenlediği sempozyum, kongre, konferans gibi akademik etkinlik ve organizasyonlarla adını uluslararası arenada duyuran ÇOMÜ, öğrencilerine sunduğu uygulamalı ve yurtdışı bağlantılı eğitim, burs, yabancı dil, kütüphane, öğrenci toplulukları ve AB öğrenci değişim imkanlarıyla da adından söz ettiriyor.
Neredeyse nüfusunun yüzde 10’unu öğrencilerin oluşturduğu bu şehirde okumak ayrıcalık olarak görülüyor.

KİRALAR ÇOK YÜKSEK
Her ne kadar bu şehirde okumak ve yaşamak güsel olsa da, bazı dezavantajlar da bulunuyor ve bu dezavantajlara hala çözüm üretilemiyor. Küçük bir şehir olmasının getirdiği sıkıntılardan biri barınma ve konaklama problemi olarak biliniyor. Yeteri kadar ev ve konaklama alanının bulunmaması, ev kiralarının ve yurt fiyatlarının sürekli artmasına neden oluyor. Bu da öğrencileri zor duruma sokuyor.
Diğer bir problem ise gitgide artan fiyatlar ve hayat pahalılığı gelir kaynağı olmayan öğrencileri zorluyor. Ulaşımda yaşanan problemler, araç eksikliği ve pahalı şehiriçi ulaşımı da diğer dezavantajlar olarak görünüyor. 
Çanakkale’nin güzelliği ve bu şehirde öğrenci olmanın getirdiği avantajlar ve güzellikler dezavantajları kapatmaya yetse de daha rahat ve daha mutlu bir şehir için bu problemlerin de giderilmesi gerekiyor. Yeni tercih yapacak olan öğrencilerin bu avantaj ve dezavantajı da gözönünde bulundurarak tercih yapacağı bekleniyor.

Mine Yel