Sıcak havalar şuanda en önemli gündem maddesi oldu. Yüksek sıcaklıklar ve yaklaşan sıcak hava dalgası, bu hafta başladı. Ve dün sıcak hava yılın zirvesine çıktı. Özellikle öğle saatlerinde sıcak hava daha da etkisini artıyor. Dün hava sıcaklığı 40 derece olarak açıklanırken, hissedilen hava sıcaklığı ise çok daha fazla oldu. Sıcak havalar sosyal hayatı da kötü etkiledi. Çalışma konusunda vatandaşlar zorluk yaşasa da sıcaklardan en çok memnun olanlar ise tatilde olanlar ve deniz turizmi ile uğraşanlar oldu.
Aynı zamanda turizm kenti olan Çanakkale’de plajlar adeta doldu taştı. Sıcakta bunalanlar kendini denize attı. Denize gitme imkanı olmayanlar ise serinlemenin farklı yöntemlerini bulmaya çalıştı.
Uzmanlar, öğle saatlerini gölge alanlarda geçirmek, günde 2 litre civarı su içmek, açık havada bunaltıcılığı azaltması adına rahat ve açık renkli giysiler tercih etmek, orta yaşlılara ve çocuklara fazladan dikkat etmek, saat 11 ila 16 arasında güneş altında bulunmamak gerektiğini belirtiyor.
 
Bu konuda uyarıda bulunanlardan biri de Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş oldu. Güneş, zirveye çıkan sıcak havalara dikkat çekerek, vatandaşların dikkat etmesini istedi. Güneş uyarılarını şöyle sıraladı;
“Önümüzdeki günlerde havanın mevsim normalleri üzerinde seyredeceği öngörülüyor. Aşırı sıcak ve nemli havanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinen bir gerçek. Bu konuda uyarılarda bulunan Dr. Güneş, vatandaşları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamasını istedi. Güneş şu uyarılarda bulundu, “
 
Özellikle 75 yaş üzeri kişiler, bebekler ve küçük çocuklar; kalp, akciğer, böbrek gibi yaşamsal organları tutan, uzun süreli ciddi hastalığı bulunan kişiler; özbakımı konusunda yetersiz kalan mental sağlık sorunu bulunanlar; sıcak havada uzun süre açıkta çalışanlar ya da güneşten ve sıcaktan korunamayan evsizler en çok etkilenecek kişilerdir.
 
Olanak varsa özellikle 11-15 saatleri arasında dışarıda dolaşılmaması, zorunluluk varsa gölge alanlarda bulunmaya özen gösterilmesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanılması, sıcağın etkisini arttıracak egzersiz ve etkinliklerden kaçınılması ve kafeinli içecekler ile alkollü içecek tüketiminin azaltılması, bol miktarda su içilmesi önerilir. Ayrıca vücut ısısını arttırmayacak özellikte sıkı olmayan giysiler tercih edilmelidir. Kısa süreli de olsa çocukların ve evcil hayvanların araç içlerinde bırakılmaması gerekir.
 
Sıcağa eşlik eden aşırı nem nedeniyle terlemeden beklenen vücut ısısını düşürücü etki gerçekleşmeyecek, terin buharlaşması gecikebilecek ve bu da vücut ısısının artışına neden olabilecektir. Bu durumda olanak varsa soğuk su ile yıkanmak yararlı olacaktır.
 
Sıcak çarpmasına ilişkin bulguların (kas kasılmaları, ateş, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi, bulantı ve kusma) ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
 
Kamu yönetiminin aşırı sıcak ve nemli havadan etkilenme olasılığı bulunan kamu ve özel sektör çalışanları için koruyucu önlemler alması uygun olacaktı”
 
Arzu Baladur