Konkalar burun eti olarak da bilinen her burun deliğinde üçer tane bulunan, görevleri solunan havayı ısıtmak ve nemlendirmek olan yapılardır. Konkalar bu görevlerini yerine getirebilmek amacıyla mukoza denilen özel bir dokuyla kaplıdır. Sıklıkla alt burun etinin büyümesinden kaynaklı hava akışında sıkıntı yaşayan kişinin solunumu zorlaşır, uyku apnesi ve yorgunluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
 
Orta burun etlerinin yumuşak dokusunda oluşan hava kabarcıkları yüzünden orta konkaların büyümesi de benzer semptomlar gösterir. Yapısal olarak septum deviasyonu (burun eğriliği), alt burun etinin iltihaplanması, alerji, rinit, grip olan kişilerde burun eti büyümesi daha fazla görülür. Burun tıkanıklığı, sıklıkla sinüzit olma, horlama, koku alma güçlüğü, geniz akıntısı, baş ağrısı gibi başlıca belirtileri vardır.  Endoskopik burun muayenesi ile tanı konulur. Eğer enfeksiyon durumu varsa medikal tedavi uygulanır. Semptomlar düzelmiyorsa ameliyat önerilebilir. Burun etlerinin küçültülmesi ile beraber septum deviasyonu var ise septoplasti ile kombine ameliyat yapılabilir.  Konka cerrahisi için genelde radyofrekans ve endoskopik redüksiyon uygulanır. Radyofrekans yöntemi, yumuşak dokuların cihazdan verilen enerji ile büzüşmesidir. Endoskopik redüksiyon etlerin kemik kısmında büyüme olan vakalarda mukozanın altındaki yumuşak doku ve kemik dokunun küçültülmesidir.
 
Anatomik olarak nazal konka olarak bilinen burun etleri her burun deliğinde üst, orta ve alt olarak bulunan ve akciğerlere giden havanın nemlenmesini sağlayan geçiş yapılarıdır. Konkalar havayı ısıtmak ve nemlendirmek için mukozayla kaplıdırlar. Bahar aylarında alerji durumlarında burun etlerinin dolması tabiri bu bölgedeki mukozanın alerjen etkisiyle artması ve geçiş yollarını tıkamasıdır. Aynı mantık, burun etlerinden birinin iltihaplanması, grip yada nezle durumlarında da geçerlidir.
 
Burun etleri arasında en fonksiyoneli alt konkadır. Süngere benzer yapıdaki kemiklerden oluşur ve bu kemiği mukoza kaplar. Sinüzit ve alerjik durumlarda alt konka iltihaplanır. Kronik bir iltihaplanmada solunumda zorlanma, horlama, ağız açık uyuma gibi semptomlar görülmeye başlanır ve buna konka şişmesi denir.
 
Genelde septum deviasyonu olan kişilerde burun eğriliğinin tam tersi taraftaki konka şişer. Burun deliklerinden bir eğrilikten kaynaklı solunum sıkıntısı çekerken diğeri burun etinin şişmesinden kaynaklı solunumda zorlanır. Bu durumlarda konka şişmesi ve septum deviasyonu beraber tedavi edilir.
 
Konka Şişmesi Nedenleri Nelerdir?
Sık görülen vakalardan biri alt konkanın şişmesidir. Nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda konkadaki mukoza salgısının artışı normaldir ancak bu kronik hale gelirse alt konkanın iltihaplanması ve kronik sinüzit ile beraber konka şişmesi görülebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinit, hormonal değişiklikler, mevsim değişiklikleri, akut sinüs enfeksiyonu da alt konkaların şişmesine neden olabilir.
 
Eksternal nazal deformite (burunda yapısal bozukluk), nazal valv kollapsı (burun girişindeki valvın açısının daralması), septum deviasyonu (burun eğriliği) gibi burunda yapısal olarak tıkanıklık oluşturacak vakalarda da konka şişmesi görülebilir.
 
Orta konkaların yumuşak dokusunda nedeni kesin olmayan hava kabarcıkları oluşması neticesinde orta konkalarda şişme görülebilir. Buna konka bülloza denir. Bazı vakalarda semptom görülmese de konka içindeki hava kabarcığının büyüklüğüne ve şişmenin boyutuna göre ağrı, hassasiyet ve burun tıkanıklığı yaşanabilir.
 
Konka Şişmesi Nedenleri
 
Konka Şişmesi Belirtileri Nelerdir?
Konkalar solunum yoluyla alınan havanın geçiş yolunda olduğu için buradaki tıkanma solunumu oldukça etkiler.
 
Burun tıkanıklığı
Nefes almada zorluk
Uyku sırasında hırıltılı nefes
Ağız açık uyuma
Horlama
Artan burun akıntısı
Uyku kalitesinin düşmesine bağlı yorgunluk
Baş ağrısı
Geniz akıntısı
Koku alma güçlüğü
Tekrarlayan sinüzit ve üst solunum yolu enfeksiyonları
Özellikle alın bölgesinde basınç hissi
Belirtiler soğuk algınlığı belirtilerine benzerdir. Ayırıcı tanı konka şişmesi belirtilerinin sık sık tekrar etmesi hatta devamlı olmasıdır.
 
Konka Şişmesi Tanısı Nasıl Konur?    
Kulak burun boğaz muayenesi standart olarak hastada kulak, burun, boğaz, geniz, gırtlak ve boyun muayenesi ile başlar. Burun etlerinin şişmesinin alerjik ya da enfeksiyon gibi nedenleri varsa bu nedenlere yönelik tedavi başlanır. Alerjen tespit edilir ya da soğuk algınlığı ilacı başlanır. Ancak ilaçla geçmeyen ve konka şişmesini düşündüren semptomlardan bahsedildiğinde burun etlerinin bulunduğu bölgeyi görebilmek için endoskopik burun muayenesi gerçekleştirilir. Ucunda minik kamera ve ışık olan endoskopun hastanın burun pasajlarında hareket ettirilmesiyle burun içi muayene gerçekleştirilir. Konka şişmesi tanısı bu şekilde görülür.
 
Konka şişmesine yol açan bir hastalık olan konka bülloz tanısı da bu yöntemle konur. Burnun orta geçiş bölgesini kapatan konkanın görülmesi ve paranazal sinüs tomografisi ile ileri tetkik alınarak tanı konur.
 
Konka Şişmesi Tedavisi
 
Konka Şişmesi Tedavisi Nedir?
Sık başvurulan tedavi yöntemleri konka radyofrekans işlemi veya endoskopik konka redüksiyonudur.
 
Konka radyofrekans işlemi: Alt konkalardaki yumuşak doku içerisine özel bir cihaz konur. Bu cihaz radyofrekans enerjisi vererek büyüyen burun etlerinin ısı ile hasarlanması ve ardından büzülerek iyileşmesi, bu sayede küçülmesini sağlar. Bu işlem için herhangi bir kesiye gerek yoktur. Lokal anestezi altında yapılabilir. Hasta işlem sırasında ağrı hissetmez. İşlem sonucunda 6-8 hafta içerisinde etlerde küçülme görülür.
Endoskopik konka redüksiyonu: Bu işlem konka büyümesinde konka kemiğinin önemli bir faktör olduğu, konkanın deformite olduğu, radyofrekansla istenen sonucun alınamadığı durumlarda uygulanır. İşlem sırasında mukoza bütünlüğü bozulmaz ancak konkalar damarlanması güçlü dokular olduğundan hastaların bu işlemden sonra yaklaşık 72 saat burnu aşırı sümkürme gibi zorlamalar yapmaması istenir.
Konka bülloza ameliyatı: Konka şişmesine neden olan konka büllozanın ameliyatla tedavisinde alt konka kadar fonksiyonel olmayan orta burun etlerinin bir kısmının çıkarılması işlemi uygulanır ve buna konka bülloza plastisi denir.
Burunda yapısal bozukluk varsa bu işlemlere estetik cerrahisi de eklenebilir. Özellikle burun eğriliğinde konka tedavisi ile septoplasti kombine edilir. Konkaların şişmesi tanısı aldıysanız kulak burun boğaz uzmanınızla görüşerek tedavi planı oluşturabilirsiniz.
 
 
Kaynak: www.medicalpark.com.tr