Çanakkale'de kaporta ustası olarak çalışırken, 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci geçiren Ümit Burunlular, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Ancak bu engel onu durduramadı. 2011 yılında bilek güreşi sporuna başladı ve o zamandan beri Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonalarında büyük başarılar elde etti. Avrupa'da ve dünyada rakip tanımadı ve bileği bükülmeyen bir sporcu olarak tanındı.
Son olarak, Romanya'nın Köstence şehrinde düzenlenen Avrupa Bilek Güreşi Şampiyonası'nda +100 kilo kategorisinde yarışan Ümit Burunlular, finalde Ukraynalı sporcu Oleksıı Pushkar'ı ezici bir üstünlükle yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Bu zafer, Ümit Burunlular'ın 43 Türkiye birinciliği, 9 Avrupa birinciliği ve 9 dünya birinciliği gibi birçok başarıya eklendi.
Aynı zamanda Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı olarak da görev yapan Ümit Burunlular, sporculuk kariyeri boyunca elde ettiği başarılarla birlikte, engelli bireylere ilham veren bir figür haline geldi. 12 yıllık süre içerisinde kazandığı madalyalar, Ümit Burunlular'ın bileği bükülmeyen azmi ve kararlılığının bir göstergesi oldu.
Bu yıl 9-16 Haziran tarihleri arasında Moldova'nın başkenti Kişinev'de  Para Bilek Güreşi Avrupa Şampiyonası'nın 34’üncüsü gerçekleştirildi. Şampiyonada +100 kiloda mücadele eden milli sporcu Burunlular, finalde sol kolda Ukraynalı sporcu Oleksıı Pushkar'ı yendi.
Sol kolda +100 kiloda 9’ncı kez Avrupa şampiyonu olarak Türkiye ve Çanakkale'ye büyük bir zafer yaşattığı için gurur duyduğunu belirten Ümit Burunlular, "Çanakkaleli milli sporcu olarak Milli takımla Türkiye’yi temsilen Moldova’da yapılan şampiyonaya katıldım. Yapılan karşılaşma kalabalıktı. Engelli olduğumuz için yaşadığımız fiziki sorunlardan dolayı rahat bir karşılaşmalar yapamadık. Ama yapmış olduğumuz çalışmaların karşılığını birincilikle taçlandırdık. +100’le siklette Çanakkaleli sporcu olarak Avrupa şampiyonu olduk. 9 tane dünya şampiyonluğun Moldova’da kazandığım madalya ile beraber 9 tane de Avrupa şampiyonluğum var. 43 tane de Türkiye şampiyonluğum var” dedi.
Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Burunlular, “Bizim bilek güreşi paralimpik olmadı. Para olarak geçiyor. Paralimpik olsun diye bekliyoruz. Çünkü bilek güreşi sevdiğim bir spor, hem engelim ve kiloma göre bana yakışan bir spor. Ancak paralimpik spor olmadığı içinde Olimpiyatlara katılamıyoruz. Hedefim olimpiyatlar. Bende ikinci branş olarak da gülleyi seçtim. Mersin’de 2022 yılında atletizm şampiyonasına katıldım. Orada Türkiye şampiyonu oldum. Oturduğum yerden klasmanım ve engelim gereği 8 metre 49 santim attım. Orada Türkiye şampiyonu olup, Avrupa şampiyonası ve Dünya şampiyonasına gidecektim. Maalesef Japonya’da gerçekleşecek olan Avrupa ve Dünya şampiyonası koronavirüsün artması sebebiyle iptal oldu. Sonrasında atletizmle ilgili de Türkiye şampiyonası ve milli takım seçmeleri yapılmadığı için katılamadık. Hedefimiz olimpiyatlar ama bununla ilgili etkinlik veya şampiyona düzenlemedikleri için olimpiyatlara gidemiyoruz” şeklinde konuştu.
Engeli vatandaşların kendi engellerine göre spor geçmelerini gerektiğini belirten Burunlular,  “Hedefim sonrasında antrenörlük yapmak ve engelli vatandaşlara sporu sevdirmek. Potansiyel engelli kardeşlerimiz günde 1 saat spor yapmalıdır. Çünkü spor sağlık demektir. Engelli de sağlık, sıkıntı yaşadığı için sporla o eksiği kapatacaktır. Tüm engelli kardeşlerimize sporla hayata bağlanmalarını, benimle beraber spor anlamında iyi yerlere gelmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.
 
Sedat Uz