Çanakkale'de kış aylarında beklenen yağışların düşmediği ve Nisan yağmurlarının da gelmediği bir dönemde, Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesi istenen düzeylere ulaşamadı. Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında, Atikhisar Barajı'ndaki doluluk oranı ve kalan su miktarı hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Şu anda barajımız yüzde 48 doluluk oranında ve 26 milyon metreküp su bulunuyor. Şu an itibarıyla sadece meyve ve yem bitkileri sulaması gibi belirli sulama faaliyetlerine izin veriyoruz. Ancak durum pek iyi değil" dedi.
 
Çanakkale'de, kış aylarında beklenen yağışların düşmemesi ve Nisan yağmurlarında da beklenen yağışların gelmemesi sonucu kuraklık riski devam ediyor. Bu durum Atikhisar Barajı'nda da etkisini gösterdi. Belediye encümeni tarafından tasarruf tedbirleri alındığı ve su kullanımında kısıtlamalar getirilmişti.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında Atikhisar Barajı hakkında açıklamarda bulundu.
 
Küresel ısınmanın artık ciddi risk taşıdığını ifade eden Başkan Gökhan, bununla ilgili gerekli tedbirlerin bütün devletler tarafından alınması gerektiğini belirtti.
 
Şu anda yüzde Atikhisar barajının doluluk oranının yüzde 48 ve 26 milyon metreküp su bulunduğunu söyleyen Başkan Gökhan, " Şu an itibariyle sulamada sadece meyve sulama ve yem bitkisi sulama, fiğ ve yonca gibi onların sulamasına müsaade ediyor. Belli günlerde, belli saat dilimlerinde. Fakat kötü bir durum var. Bizim bu kanallar çok eski. Şehrin içinden de geçiyor biliyorsunuz, beldemizin oradan falan da geçiyor eski kanaletler. Hepsi delik deşik, sular heba oluyor. Yani veriyorsunuz suyu. Tarlaya gidinceye kadar bir kısmı da oradan dışarıya gidiyor. Kullanılmayanı da denize gidiyor. Bütün bunların hepsini kapalı sistemle çevrilmesi lazım. Tabii bunların hepsi birer maliyet elbette ki ama sonuç itibariyle bu maliyete iyi kötü katlanılması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü suyun maliyeti yok. Suyun maliyeti ölçülemez yani. Su yok işte yağmadığında, baraja gelmediğinde" dedi.
 
İl Genel Meclisinin bir çalışma yaptığını ve bunun sevindirici olduğunu belirten Başkan Gökhan, “Biliyorsunuz bizim Çileder Deresi var. Tam baraja giderken köprünün altından akan bir deredir. O direkt baraja uğramadan doğru Sarıçay'a geliyor ve bizim buradan denize gidiyor. Yaz aylarında kuru bir su yok ama kışın yağmur yağdığı zaman dere faaliyete geçtiğinde şarşar önümüzden akıp gidiyor. Şimdi onu yıllarca söyledik. Nihayet artık İl Özel İdaresi tedbir almaya çalışıyor. O suyun yatağını bir pompaj suretiyle baraja verip aktığı zaman hiç olmazsa boşa dereye gitmesin, baraja gitsin ve barajın doluluğuna katkı bulsun diye bir çalışma yapılıyor. Bu da önemli” diye konuştu.
 
Mine Yel