Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD) tarafından geleneksel olarak düzenlenen 13. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali renkli görüntülerle başladı. Türkiye, Endonezya, Romanya, Bulgaristan ve Bosna Hersek ülkelerinden toplam 12 ekibin gösterileri vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle izlendi.
Festival ekibi açılış öncesinde Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.
 Meclis Salonu'nda gerçekleşen ziyarette Başkan Gökhan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bosna Hersek, Romanya, Bulgaristan ve Endonezya'nın yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen folklor ekiplerini Çanakkale'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Gökhan, “Balkan coğrafyası bizim tanıdığımız bir coğrafya. Oradaki ülkelerden yıllar önce gelip yerleşen birçok vatandaşımız var. Onun için Balkan ülkeleri ile bir yakınlığımız var. Endonezya bize uzak bir ülke ama onlarla da dini açıdan bir yakınlığımız var. ÇAFAD yıllardan bu yana folklor adına çok güzel işler yapıyor. Bu yıl festivalin 13.'sü gerçekleşiyor. Bu bağlamda çok sayıda genci folklor ile buluşturdu. Bu nedenle ÇAFAD'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.
"Müziğin ve dansın dile ihtiyacı yoktur"
“Dostluk kurmak için müzik ve folklor en iyi araçlardan biridir” diyen Başkan Gökhan, şunları söyledi:
“Müziğin ve dansın dile ihtiyacı yoktur. Sadece oynar ve neşeleniriz. Barış içerisinde olmak için de insanların neşeli olması gerekir. Yolda gördüğünüzde elini sıkmayacağınız bir insanla kol kola neşe içinde dans edebilirsiniz. Onun için buradan ülkelerine ve şehirlerine barış duygularını götürsünler. Çünkü burası Çanakkale ve barışın kenti.”
Ziyarette festival hakkında  ilişkin bilgi veren ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, konukseverlikten dolayı Başkan Gökhan ve Çanakkale Belediyesine teşekkürlerini sundu. Ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.
13. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, Cumhuriyet Meydanı'nda kortejle start aldı. Rengarenk kostümleriyle halk dansları ekipleri, yerel enstrümanlar eşliğinde coşkulu bir şekilde yürüyüşlerini gerçekleştirdi.
Kortejin ardından etkinlik, Kordon Basket Sahası'nda sürdü. Festivalde açıklamalarda bulunan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan, ‘’Bu yıl 13.'sünü gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, ÇAFAD ve Serenity ev sahipliğinde sizlerle 13. Kez buluşuyor. En son 23 Nisanda beraberdik ve bu akşam Endonezya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Romanya’dan gelen konuklarımızla beraber bu güzel akşamı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Binlerce kilometre öteden sadece Çanakkale insanının sıcaklığını duyan, onların alkışlarını duymak isteyen, kendi kültür gelenek ve göreneklerini sergilemek, tabii ki Çanakkaleyi gezmek ve görmek için bizimle olan bu topluluklarla etkinliğe başlıyoruz. Kültürü tanıtmak ve kültürü aktarmak dünyanın en pahalı işidir. Ve tek bir karşılığı var. Ekonomi değil, sadece ve sadece alkış’’ dedi.
Festival'de halk dansları ekipleri ve müzik grupları sahne aldı. Türkiye, Endonezya, Romanya, Bulgaristan ve Bosna Hersek ülkelerinden toplam 12 ekibin gösterilerini vatandaşlar ilgiyle seyretti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından sahne alan gruplara plaket takdim edildi.
Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan başta olmak üzere çok sayıda kentlinin ve yurtiçi ile yurtdışından konukların da katıldığı festival etkinlikleri büyük beğeni ile izlendi. Festivalin katılımcı gruplarının dansları ve müzik performansları beğeni topladı.
Program sonunda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, festival heyetine ve katılımcı ekiplere teşekkürlerini sunarak, plaket takdim etti.
 
Tuba Demirtaş