2022’de Trakya’dan Türkiye’ye giren çayır tırtılı Tekirdağ, Edirne Çanakkale ve Bursa başta olmak üzere çiftçileri tonlarca zarara uğratmıştı. Ayçiçek tarlalarını adeta silip süpüren zararlı ile yoğun bir mücadele yapılmıştı. Geçtiğimiz yılın zararı karşılansa da çiftçiler bu yıl daha tecrübeli. Havaların da ısınması ile ortaya çıkacak tırtılları gözetlemek amacı ile Çanakkale İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine bağlı mühendisler de sahada çalışmalarını sürdürüyor.
Özellikle yağ sanayinin  önemli  ham maddesi olan, ayrıca  çekirdek sektörünün büyük bir kısmını karşılayan ve Çanakkale’yi de içine alan Trakya Bölgesinde  bu yıl da kabusun geri gelmemesi için mühendisler tarlaya indi.  Bir yandan sahada incelemeler devam  ederken bir yandan da Tarım ve Orman Müdürlüğünden  çiftçilere ve vatandaşlar  uyarılar yapılıyor ‘Görürseniz haber verin’ deniliyor.

Çayır Tırtılını Görürseniz Haber Verin
Geçtiğimiz yıl Trakya’da Ayçiçeklerde görülen, bölgede yayılım göstererek Çanakkale’de de üreticileri zor durumda bırakan Çayır tırtılına karşı bu yıl tedbirler arttırıldı.  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler tırtıla karşı sahada çalışmalarını sürdürüyor.
Özellikle yağ sanayinin  önemli  ham maddesi olan ay çekirdeklerin böyük bir bölümü Trakya bölgesinde yetiştiriliyor. Çanakkale’de de çiftçilerin girişimleri ile üretilen Ayçiçeklerde geçtiğimiz yıl tırtıl tehlikesi yaşanmıştı. Kontrolsüz çoğalan zararlı Trakya bölgesinde tarlalara büyük arar vermişti. Çanakkale’de de  Ayvacık, Yenice, Eceabat, Gelibolu, Lapseki  ve Biga ilçeleri başta olmak üzere Çayır tırtılı  mahsullere zarar vermişti. Rekoltesinin düştüğü Ayçiçek ekimleri bu yıl kontrollü büyütülüyor.  
Trakya bölgemiz başta olmak üzere 14 ilimizde 2022 üretim yılında Ayçiçeği zararlılarından Çayır Tırtılı (Laxostege sticticalis) popülasyonu artmış ve ekonomik kayıplara neden olmadan kontrol altına alınmıştı.  Uzun yıllardır ülkemizde ekonomik zarar eşiğine hiç ulaşmayan zararlı, geçtiğimiz yıl iklimin de uygun gitmemesi ile yoğun ayçiçeği tarımı yapılan alanlarda zarar vermeye başlamıştı.  Yılda 2-5 döl verebilen çayır tırtılı uygun dönemde mücadele yapılmazsa  yeşil aksamın tamamını yiyerek zarar veriyor.  Zararlıya öncelikle yonca tarlalarında yonca tarlalarına yakın olan Ayçiçeği tarlalarında, özellikle yabancı ot mücadelesi tam olarak yapılmayan ve içerisinde sirken otu bulunan tarlalar ile sınır boylarında yabancı ot (sirken vb.) bulunan tarlalarda rastlanılnıyor.  Geçen sene Çanakkale Merkez, Ayvacık, Yenice, Eceabat, Gelibolu, Lapseki  ve Biga ilçelerinde ve köylerde Yonca, Mısır ve Ayçiçeği tarlalarında Çayır tırtılı larvasına rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ile kimyasal mücadele çalışmaları yapılmıştır. % 100 başarılı sonuçlar alınmıştı.  Bu sene de zararlıya karşı mücadele başlatıldı.

Lapseki Köylerinde Tırtıl Bilgilendirme Toplantıları Yapıldı
Bu sene de üreticilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, Tarım ve orman Bakanlığı  gelen talimatlar doğrultusunda Lapseki Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından Suluca, İlyasköy, Dişbudak, Doğandere, Beypınar ve Nusratiye Köyü muhtarları ve katılım sağlayan üreticilerle çayır tırtılı bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Köy kahvelerimize afişler asılarak tırtılın tespit edilmesi durumunda Orman Müdürlüğü aranması istendi.  Ekipler ayrıca  Zararlıya karşı survey çalışmaları gerçekleştirildi.  Çalışmalar ilçede 2023 üretim yılı boyunca devam edecek.  Görenlerin hemen müdürlüğü araması istenen açıklamada “Üreticilerimize tarlalarında (Yonca, Ayçiçeği, Mısır) gözlem yapmaları ve zararlıya karşı gerekli mücadele önlemlerini almaları tavsiye edilmiştir. Herhangi bir durumla karşılaşıldığında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile irtibata geçiniz” ifadelerine yer verildi.

Görenler Müdürlüğe Haber Versin
Yapılan çalışmalar ile ilgili Biga Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “Zirai personellerimiz geçen sene adından sıkça bahsedilen Çayır Tırtılı kontrollerine devam etmektedir. Yapılan kontrollerde tırtıla rastlanmamıştır. Ancak üreticilerimizin belirli aralıklarla özellikle ayçiçeği ekili alanlarını kontrol etmeleri ve derhal İlçe Müdürlüğümüze bilgi vermesi son derece önemlidir” ifadelerine yer verildi.
 
Bünyamin Nami Tonka