İkili tarama testi hamileliğin başlarında yapılan ve zorunlu olmayan bir testtir. Bebeğinizin kromozomal hastalıklara sahip olma olasılığını hesaplar. İlk 3 aylık dönemde yaptırılabilen bu test basit bir kan alma işlemi ile gerçekleştirilir ve hamilelik ile ilgili herhangi bir yan etki veya risk içermez. Anneden alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenir. İkili tarama testi sonucunda çocuğunuzun kromozomal hastalığa sahip olma riskinin yüksek veya düşük olduğunu öğrenebilirsiniz. Detaylı olarak ikili tarama testi nedir veya ikili tarama testi ne zaman yapılır gibi soruların cevapları için yazının devamını okuyabilirsiniz.
 
Genellikle hamilelik haberini alan anne adaylarının ilk birkaç haftası bu güzel haberi sevdikleri ile paylaşması ve annelik hissine alışmaya çalışması ile geçer. Daha sonraki haftalarda ise yavaş yavaş sağlığı, cinsiyeti, anne veya babadan kime daha çok benzeyeceği konusunda sorular oluşmaya başlayabilir. Bazı soruların cevabını doğum öncesinde almak pek mümkün olmasa da bebeğin sağlığı bu durumların dışında kalır.
 
Hamilelik dönemi hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından önemli bir süreçtir. Bu dönemde anne adaylarında östrojen salgısının artması sonucunda rahmin genişlemesi gibi sürekli olarak hormonal ve fiziksel değişiklikler meydana gelebilir. Meydana gelen bu değişimlere anne adayının uyum sağlaması ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için mutlaka uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takip edilmesi gerekmektedir.
 
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı yapacağı çeşitli test veya tetkikler ile annenin sağlığını kontrol ettiği kadar bebeğin büyüme gelişme sürecini de yakından takip eder. Günümüzde tıp alanında yaşanılan gelişmeler olası bir genetik hastalığın hamilelik sürecinde yapılan testler ile tanı konulabileceği bir seviyeye gelmiştir. İkili tarama testi de bu önemli testlerden biridir.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr