“FUHUŞ VE İLLEGAL AMAÇLI KULLANILIYOR”
Kimliğini açıklamak istemeyen, kanun dışı işlerde çalışan, sabıka kaydı bulunan kişiler, kimlik bildirimi zorunlu oteller yerine bu tür mekanları tercih ediyor. Yasal faaliyet gösteren turizmci tüm yükümlülüklerini yerine getiriyor, kira, stopaj, muhtasar, SGK primi, geçici vergi, özel tüketim vergisi ödüyor ve denetleniyor. Bundan bir rahatsızlığımız yok, ama bu mekanlar da denetim kapsamına alınsın. Hiçbir belgesi olmayan, genellikle tapuda konut olarak görünen apart daire ve evler, ağırlıkla internet üzerinden, günlük hatta saatlik kiralanıyor. Güvenliği tehdit eder hale gelen bu sorun derinleşiyor.

500’Ü AŞKIN  DAİRE VAR
Günlük kiralama pazarı sadece Çanakkale’de ortalama 500 daireye ulaştığını ileri süren turizmciler, ‘Bu sektörün yasal bir düzenlemesi yok. Bu işi yapanların vergileri, müşteri isimleri kontrol edilemiyor. Hem fuhuş yönüyle hem de teröristlerin kalabileceği daireleri, ayakçı tabir ettiğimiz kaçak olarak emlakçılık yapan kişilerce kiralanıyor. Fuhuş ve illegal amaçlar için de tercih ediliyor”diye konuşuyor. Otel işletmecileri konuya ‘haksız rekabet’ olarak bakarken, günlük kiralama işi yapanlar “Otellerin yetmediği noktada biz hizmet veriyoruz ve her gelir grubuna hitap ediyoruz” şeklinde kendilerini savunuyor.

SAATLIK DA KİRALANABİLİYOR
10.00-18.00 saatleri arasında 70 TL olan bir günlük daire kirası, akşam saat 18.00 ile sabah saat 10.00 arası ise 80-100 TL. Daireler en az 3 saatliğine kiralanabiliyor ve 3 saatlik kiralama bedeli ise 50 TL. Kent merkezi nde  bulunan 1+1 daireler şehir dışından gelenlerden daha ziyade Çanakkaleliler tarafından tercih ediliyor. Dairelerin günlük kiralamadan ziyade saatlik kiralamalar için daha fazla tercih edildiği öğrenildi.
 


Kaynak: Haber Merkezi